Mor Carmen Balcells, agent literària de García Márquez, Vargas Llosa i Neruda

La catalana va tenir en nòmina fins a sis Premis Nobel de Literatura i va aconseguir canviar la indústria editorial

22.09.2015 | 08:22
Carmen Balcells.

L'agent literària Carmen Balcells, representant d'alguns dels escriptors més importants de l'onada llatinoamericana dels anys 70 com Marío Vargas Llosa o Gabriel García Márquez va morir diumenge a la nit a l'edat de 85 anys.

Nascuda a Santa Fe de Segarra, Balcells era considerada una de les figures més destacades del món editorial hispà. El 1955 va començar a treballar de corresponsal a l'agència literària ACER, propietat de l'escriptor romanès Vintila Horia. Posteriorment, va viatjar a París fins que va fundar la seva pròpia agència literària.

Balcells va començar amb la gestió dels drets de traducció d'autors estrangers i Luis Goytisolo es va convertir en el primer escriptor espanyol que va representar.

Posteriorment, es va afegir una llarga llista d'escriptors a la seva agència, com els sis Premis Nobel de Literatura Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Pablo Neruda, Vicente Aleixandre, Miguel Ángel Asturias o Camilo José Cela.

Entre els més de 300 autors que va tenir en nòmina també hi ha Julio Cortázar, Carlos Fuentes, Miguel Delibes, Álvaro Mutis, Gonzalo Torrente Ballester, Manuel Vázquez Montalbán, José Luis Sampedro, Terenci Moix, Juan Carlos Onetti, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barral, Josep Maria Castellet, Juan Goytisolo, Alfredo Bryce Echenique, Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Isabel Allende, Rosa Montero, Gustavo Martín Garzo.

Una de les últimes aparicions públiques de Balcells va tenir lloc el passat 16 de març al gòtic Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona per assistir al lliurament de la Medalla d'Or de la Ciutat a títol pòstum a l'escriptor García ?Márquez, que va arribar a Barcelona el 1967 i va viure-hi durant set anys.

Javier Cercas, sorprès i atònit davant la notícia, ja que no tenia coneixement que estigués malalta, va recordar que "la coneixia de tota la vida" i va reconèixer que "Carmen Balcells ha canviat la indústria editorial, la literatura".

La mort de Carmen Balcells deixa en l'aire el futur de la seva agència després que no hagi prosperat l'aliança amb Andrew Wylie, que fa unes quantes setmanes va anunciar la creació de The Wylie Agency Espanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema