Els científics que participen en el projecte Ocean2k de la xarxa Past Glogal Changes (PAGES2k) des de fa anys i des de diverses parts del món es van reunir ahir per primera vegada a Barcelona, des d'on van llançar l'avís que els oceans s'estan escalfant per culpa de les activitats humanes.

Després d'anys de trobades virtuals, una trentena dels 600 científics que participen en aquest projecte s'han reunit durant tres dies al CosmoCaixa de Barcelona en una trobada organitzada pel CSIC, amb el suport de l'obra social de La Caixa i que ahir va incloure una trobada amb uns 80 estudiants de batxillerat.

"És la primera vegada que es veuen aquests científics, que han estat durant diversos anys reunint-se de forma virtual, gràcies a les noves tecnologies de comunicació, amb la finalitat de reduir la seva empremta de carboni", va assenyalar la investigadora del CSIC a l'Institut de Diàgnostic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), Belén Martrat.

"Ha estat un repte organitzatiu, però també una experiència molt positiva en tots els sentits, ja que són investigadors distribuïts en fins a 18 zones horàries diferents i de tots els hemisferis", va recordar la científica. La investigadora va explicar que l'evolució de la temperatura de l'oceà al llarg de la història és objecte de gran interès, a causa del paper crucial que juguen mars i oceans en la regulació del clima, i en els possibles escenaris futurs. Els científics han analitzat durant els últims anys sediments i materials fòssils marins de tot el planeta, a fi d'establir l'evolució de la temperatura superficial de l'oceà en els últims 2.000 anys.

Els resultats els han comparat amb registres terrestres (com els anells dels arbres o testimonis de gel) i també han examinat els factors que podien influir en la temperatura de l'oceà, com els usos de la terra, l'activitat volcànica i solar i els gasos d'efecte hivernacle, entre d'altres.

Una de les conclusions que es deriven dels estudis que Ocean2k porta a terme, i sobre les quals van debatre fins ahir a Barcelona, és que l'oceà s'està escalfant i que ho fa a causa de la contribució humana.