És un periodista que s'ha dedicat principalment a la ràdio, però també és músic i, sobretot, beatlemaníac. Josep Maria Francino (Terrassa, 1947) acaba de publicar amb l'editorial figuerenca Cal·lígraf el llibre Beatlemania. Una crònica personal, una mena d'autobiografia apassionada de la vida d'un ésser humà trasbalsat pels Beatles.

Quan Francino tenia 15 anys ja sentia passió per la música i era fan de Manolo y del Ramón. Escoltava la "modernor" de Bill Haley & His Comets, Elvis Presley i Cliff Richard amb The Shadows.

I un dia es va fer la llum. A Ràdio Nacional d'Espanya va sonar Twist and Shout, presentada com una novetat d'un grup revolucionari que a Espanya s'entossudien a anomenar Escarabajos. Francino va ser inoculat en aquell precís moment amb el verí dels Beatles, una substància que transformaria per sempre la seva vida i encara viu sota els seus efectes.

L'any 1965, Francino i els seus amics, fortament impactats pel fenomen Beatles, van fundar el grup Els Folls, que tocava temes propis i temes dels de Liverpool. Cinquanta anys més tard, Els Folls encara actuen amb els seus components originals.

"Els Beatles van transformar la meva vida en l'aspecte musical, però també van marcar la meva carrera en el món de la comunicació". Parla qui, amb tot just 17 anys, va assistir el 3 de juliol de 1965 al mític concert dels Beatles a Barcelona i, com que el seu amic de Ràdio Terrassa Ferran Ferreri necessitava informació d'aquell fenomen, va demanar a Francino una crònica, la primera de la seva vida davant un micròfon. I va agradar.

Tant va agradar que Francino va posar fil a l'agulla a una carrera que l'ha portat a dirigir Ràdio Olot, crear emissores com les ràdios de Begur, Besalú, Sant Joan les Fonts, Banyoles, Vall d'en Bas, i dirigir RNE a Girona, entre altres fites, com ser director adjunt del projecte Emissores de la Generalitat de Catalunya l'any 1983.

Avui, la veu d'en Francino entra a milers de cases amb el seu espai Amb B de Beatles, que s'escolta a més de cent emissores.

"La beatlemania m'ha portat a conèixer Paul McCarney, establir correspondència escrita amb la mare de George Harrisson i tenir una intensa relació amb Toni Sheridan, el primer cantant de la banda", comenta Francino, que dóna tots els detalls al llibre.

Pocs poden explicar a l'autobiografia que han pujat a un escenari per actuar amb Tony Sheridan. Francino ho va fer a Barcelona l'any 1989 i, més tard, entre 2005 i 2006, a València, Saragossa i a La Mirona de Salt.

Ho exposa tot en el seu llibre, publicat amb motiu del 50è aniversari d'aquell mític concert a Barcelona. "Faig una crònica bastant exhaustiva i molt personal", diu Francino, que no oblida comentar la commoció per l'assassinat de John Lennon el 1980.