L'assemblea del Pen Internacional, l'associació mundial d'escriptors, va aprovar ahir per unanimitat la suspensió temporal del Pen Club Espanya davant les irregularitats i disfunció d'aquest centre espanyol. La suspensió durarà un any.

Fonts del Pen Internacional consultades van expressar el seu absolut rebuig als actuals gestors del Pen Club Espanya, que en l'actualitat està presidit per Basilio Rodríguez Cañada, qui des de fa anys han convertit al centre en una entitat "per al seu propi benefici", segons van afirmar. "No representa els escriptors d'Espanya, la qual cosa és un veritable delicte, atesa la gran història del Pen Club Espanya", van declarar amb contundència les fonts.

Van destacar que no només és "inusual" suspendre temporalment un dels centres del Pen Internacional, associació fundada el 1921 i que el 1923 va acceptar en la seva estructura el Pen Club Espanya, sinó que és l'únic cas a Europa.

El 81è congrés del Pen Internacional, que va acabar ahir a la ciutat canadenca de Quebec i al qual van assistir delegats de 84 centres Pen de tot el món, va triar la primera presidenta de l'organització, la mexicana Jennifer Clement. No obstant això, no va haver-hi cap representant del Pen Club Espanya. De fet, el Pen Club Espanya no assisteix als congressos des de fa gairebé una dècada i no paga la seva contribució a l'organització. A Quebec sí que hi han assistit delegats dels Pen Català, Euskal Pen Cluba i el Pen Clube de Galícia, independents del Pen Club Espanya.