El cuiner gironí Joan?Roca va indicar ahir a Sòria que la micologia té com a assignatura pendent a Espanya la seva regulació, des de l'extracció a la comercialització. El xef del Celler de Can Roca va recollir La Seta de Oro, premi concedit per l'Agrupació Soriana d'Hostaleria i Turisme a l'actualment millor restaurant del món per la seva «gran tasca per la cuina micològica i el seu suport constant a la investigació i pedagogia culinària».

A preguntes dels periodistes, Roca va dir que és «lògic i de sentit comú que s'acabi regulant un món meravellós com el micològic que està creixent i és el moment de prendre consciència; qui hi posi ordre serà notícia». Va assenyalar que seria positiu que els bolets es «moguin» una mica més pels mercats, «el que seria bo per tothom».

Roca, que va ressaltar la sort de comptar amb una gran varietat micològica per cuinar, va apuntar que les zones amb més tradició tenen la responsabilitat de ser pioneres en la regulació. A més va destacar l'interès creixent que està suscitant la cuina a Espanya. «Hem de prendre'ns tot això tot molt seriosament», va subratllar.

El xef, que va recollit amb agraïment aquest premi per posar el valor el treball que realitzen «a casa», va assegurar que la micologia té un paper molt important a Espanya, «encara que possiblement n'hagi de tenir més», per estar molt concentrat en certes regions espanyoles. Roca va afegir que Sòria dóna una lliçó amb el seu interès per voler preservar la gastronomia micològica i donar-li rellevància.

La inspiració turca, a Madrid

La jornada d'ahir va ser intensa per Joan?Roca, qui després de recollir el premi a Sòria, va viatjar fins a Madrid per participar de la VII edició de la Maison GHMumm, que anualment reuneix alguns dels millors representants de l'alta gastronomia i que enguany està dedicada a la cuina de carrer. En aquesta trobada, Joan Roca va compartir protagonisme amb Ángel León o els germans Torres entre d'altres. El gironí va presentar una sèrie de plats inspirats en la recent gira que va portar El Celler de Can Roca a diversos països americans i a Turquia.

Va ser aquesta última parada la que més el va impactar, per la qual cosa va portar a la Maison Mumm un «menú inèdit, amb productes d'aquí però inspiració d'allà, carregat de força, amb espècies potents i lleugeres, amb plats inspirats en el menjar del carrer d'Istanbul portat a l'alta cuina», va explicar el cap de cuina d'El Celler de Can?Roca.