EEns trobem en plenes Fires de Girona, i estem en un cap de setmana on Girona serà la capital de la competició sardanista al més alt nivell. Ahir, diada de Sant Narcís, se celebrà el tradicional concert amb la cobla La Principal de la Bisbal. En el decurs d'aquest s'oferí un homenatge a la colla Aires gironins, del GEEG.

Demà, dissabte, hi haurà el Concurs individual de sardanes revesses, que des de fa 57 anys se celebra. Les sardanes revesses estan basades en l'oïda musical, l'agilitat i l'habilitat de càlcul. Es tracta de resoldre el tiratge de curts i llargs d'unes sardanes que el compositor ha volgut entre si enllaçar. El concurs es farà a les 6 de la tarda, a l'Auditori de la Mercè, amb la cobla Ciutat de Girona, que finirà l'acte amb un concert, amb la coral del GEiEG.

El diumenge 1, com és preceptiu, el Concurs de Colles, a la plaça Calvet i Ruvalcaba, a partir de les onze del matí. Enguany s'arriba al 75è concurs, el qual tradicionalment tanca la temporada de concursos que s'havia iniciat amb de la Santa Creu de Figueres, al maig.

En ser el concurs que tanca el Campionat Territorial de les Comarques Gironines i de Catalunya Nord, amb totes les seves categories; alevins, infantils, juvenils, veterans i grans i el fet que el concurs se celebri a Girona fan que sigui un reconeixement a la seva capitalitat.

També serà l'últim concurs del Campionat de Catalunya de la categoria Veterans Grup B.

"bviament, el moment més important del concurs és en la categoria de «Grans» i amb més motiu essent la final. És una final de sis colles i tres concursos i Girona serà la penúltima d'aquesta superfinal. Ens referim a les sis millors colles sardanístiques del món competint entre si per la primeres posicions de la classificació final del 2015. Garantida un altíssima competició i un gran espectacle. Hi participaran en total unes 50 colles, en les diferents categories: Grans, veterans, del Campionat de Catalunya i de totes les categories de Campionat Territorial de les Comarques Gironines i Catalunya Nord.

La part musical anirà a cura de la cobla Ciutat de Girona. Es fa una crida als exdansaires de totes les colles gironines, actuals i històriques per ballar la sardana de germanor que serà d'estrena del compositor gironí, Josep Antoni López Alvàrez, titulada: A Girona, 75 anys i més. Es farà una menció especial a dues persones que encapçalaran els equips que organitzaven el concurs, en Xicu Oliveras i i l'Àngel Cortada.

la santa espina

Al març de 2014 es va gaudir de valent amb la posada en escena de la rondalla «La Santa Espina» amb motiu de la capitalitat de la sardana de Barcelona. Passat un temps, torna a Barcelona en un marc incomparable: en formació de concert al Palau de la Música Catalana. Ara, de nou es podrà assistir a una altra representació d'aquesta obra, en format de concert, aquest tindrà lloc a la sala gran del Palau el 2 de desembre a les 19 hores.

La Santa Espina, estrenada el 1907, és una rondalla escrita en 3 actes i 6 quadres, amb música d'Enric Morera (del qual enguany celebrem els 150 anys del seu naixement) i lletra d'Àngel Guimerà. El concert que us anunciem serà a càrrec de l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno i la Coral Polifònica de Vilafranca sota la direcció de David Hernàndez i Urpí. Comptarà amb la participació especial del tenor David Alegret, la soprano Anna Alàs i del baríton Enric Martínez-Castignani. Una oportunitat única per gaudir amb una de les joies del teatre líric català, on precisament dins d'aquesta obra lírica hi roman la sardana La Santa Espina, de tanta transcendència per a nosaltres

FIRA?DEL?FLABIOL?a arbúcies

S'han trobat restes amb motius sobre el flabiol, que resulten estar situades al costat del mar o/i d'un riu, la major part d'elles en importants punts d'unió entre civilitzacions que esdevingueren espais polítics d'Europa a mitjans del segle XIII. Es pot considerar el flabiol un dels instruments més antic. Ja trobem a la mitologia romana Faune, que toca la flauta, òbviament precursora del flabiol, i és més probable que foren els pastors en les altes muntanyes que ells mateixos es fabriquessin l'instrument i allà a les solituds entre els xais i moltons esbargissin llurs notes alegres i camperoles. Arbúcies celebra la Festa del flabiol, que arriba a la 31a edició demà i diumenge.

La Festa del Flabiol és única en el seu gènere a Catalunya i representa la recuperació d'un dels instruments emblemàtics i populars catalans, amb tallers de construcció de flabiols, balls i concerts.

LA Festa té dues vessants importants: la musical i formativa, i és per això que combina els apreciats i populars concerts als carrers amb tallers, xerrades i col·loquis sobre aquest i instruments similars.

Arbúcies té una tradició flabiolaire molt arrelada. És l'instrument més menut de la cobla, però un dels més importants. El seu executor el té a la mà esquerra i dóna l'introit a les sardanes i fa el toc adient en els contrapunts, amb la mà dreta toca el tamborí, portant el compàs de la cobla i a més té un paper cabdal amb tota la interpretació, havent-hi fins i tot sardanes de lluïment de flabiol.

La Festa comença dissabte amb un debat i un col·loqui de flabiolaires, a les 6 de la tarda una audició de sardanes de lluïment de flabiol amb la cobla Lluïsos de Taradell, una castanyada i un sopar popular i ressopó amb flabiols. Diumenge al matí hi haurà fira de Luthiers, a la plaça i als carrers cercavila i una mostra de balls de Roda de flabiols, per acabar la festa amb un gran concert a càrrec de diversos flabiolaires.

el projecte «SARDATIC»?busca microcol·laboradors

El projecte de difusió sardanista a escolars, SardaTIC, busca microcol·laboradors. La seva voluntat és trobar persones que vulgui fer créixer la proposta a través de la participació, gran o petita, de la gent. Així, han creat diverses possibilitats. La primera és la de la figura de l'usuari habitual de les xarxes socials. En aquest cas, només caldrà compartir la informació que es publiqui del SardaTIC a les xarxes i les pàgines relacionades amb el món de la sardana, l'ensenyament i noves tecnologies.

Una altra possibilitat és per als que assisteixen sovint a ballades o aplecs. En aquest cas es pot col·laborar repartint a l'esdeveniment la informació del SardaTIC.

Un altre perfil que pot participar és aquell que conegui l'entorn associatiu o l'entorn el món cultural i tradicional i la seva gestió interna. La funció consistiria a buscar subvencions, patrocinadors i altres fonts de finançament perquè el projecte pugui expandir-se.

Si s'és mestre que ha participat en projectes telemàtics amb un funcionament semblant al del projecte SardaTIC, i a més es tenen coneixements del món de la sardana i la cobla, també hi ha opcions per col·laborar. En aquest cas es pot assumir la tasca de coordinador telemàtic d'algun grup de treball.

Les empreses també poden involucrar-s'hi a través del patrocini, ja sigui econòmicament o amb la donació d'obsequis per als alumnes que participin al curs. I fins tot, qualsevol perfil que no s'escaigui amb aquestes opcions, també és benvingut a col·laborar amb el SardaTIC. Per això, en qualsevol cas, es pot contactar a través del blog del SardaTIC per oferir-se: http://sardatic.blogspot.com.es/.

Els microcol·laboradors rebran una samarreta «Col·laborador del SardaTIC». També tindran l'àpat pagat a la trobada anual de col·laboradors que s'organitzi des de la coordinació general del projecte.

SardaTIC és el nom d'un programa per donar a conèixer als nens el món de la cobla i la sardana. La seva intenció és aprofitar les sinergies de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) perquè grups d'escoles treballin col·lectivament la nostra dansa. El mètode és ideal per al professorat que mai ha ensenyat sardanes o té manca de competències tecnològiques plenament incorporades. SardaTIC va rebre el Premi Capital de la Sardana 2013 a les Iniciatives Renovadores.