Mortadel·lo i Filemó comparteixen vinyetes amb cares conegudes del panorama polític en el nou àlbum de Francisco Ibáñez, ¡Elecciones!, en què els agents de la T.I.A. entren en política i creen el «Partido Mortadelista Filemonero». L'autor del còmic, publicat per Edicions B, que a partir d'avui estarà a la venda, va explicar ahir que va decidir fer un Mortadel·lo sobre eleccions «perquè era gairebé de lògica: és del que parlen tots els mitjans» i si no abordava aquest tema, hauria semblat que estava de vacances.

El dibuixant argumenta que havia d'abordar aquest assumpte, «no des del punt de vista d'una crítica política», sinó com un marc en el qual els seus protagonistes fan les seves habituals «bestieses i tot el que el públic està acostumat», sempre amb l'objectiu de fer riure els seus lectors. A ¡Elecciones!, Mortadel·lo i Filemó es relacionen amb els personatges de l'actualitat política, però Ibáñez va puntualitzar que no passen de «ser una simple comparsa», perquè els personatges que de veritat els acompanyen són Ofelia i el professor Bacterio, com ho han fet gairebé els últims 60 anys.

Encara que tots els protagonistes que apareixen a les vinyetes són ficticis, hi ha un personatge que recorda a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, amb sabates de taló i pujada en un tamboret, que ajusta uns guants de boxa a qui podria ser Mariano Rajoy. A l'interior, els personatges inspirats en els polítics sorgeixen a partir de la pàgina 36, i en una de les vinyetes es pot identificar el rei Joan Carles I llençant un totxo a Oriol Junqueras per defensar la república, i Mariano Rajoy que persegueix i pega Artur Mas.

També apareix en aquesta vinyeta Pablo Iglesias, a qui estiren de la cueta, mentre el Papa Francesc dóna l'absolució amb un bàcul que li serveix també de garrot. Més endavant, a la pàgina 42, es pot veure Albert Rivera, Rita Barberá i Pedro Sánchez, que és el líder del «PSAO», a més de l'expresident José María Aznar.

A ¡Elecciones!, el Súper comunica a Mortadel·lo i Filemó que es presentarà a les pròximes eleccions generals pel partit PEPERO (Pueblo al Poder Rompiendo Osamentas), i el professor Bacterio anuncia que ho farà també pel C.U.L.O. (Científicos Unidos Liberando el Orbe), per la qual cosa els dos agents decideixen també concórrer als comicis.

Sense favoritismes

En ser preguntat sobre què opina dels polítics, Ibáñez va contestar: «a vegades em foten una mica per fer personatges que facin gràcia, perquè els que fan riure de veritat són els altres», i va postil·lar que en la historieta no ressalta cap partit i que tots reben el mateix perquè estiguin contents. Sobre si pensava fer un Mortadel·lo i Filemó en el marc independentista català, va respondre que quedaria molt bonic però tindria el mateix problema que passava quan dibuixava un pagerol amb boina i a Alemanya i en altres països d'Europa l'entenien.

El director editorial d'Ediciones B, Ernest Folch, va qualificar la sortida de l'àlbum com un esdeveniment editorial perquè han fet una primera edició de 100.000 exemplars, 5.000 en català, i ja se'n plantegen una segona. A més, va remarcar que amb ¡Elecciones! s'ha fet la tirada més important de tots els Mortadel·los de Francisco Ibáñez i que esperen que superi els 130.000 exemplars venuts d'El Tesorero del Partido Papilar.