El Centre de Formació Teatral El Galliner de Girona va anunciar ahir un pla per ampliar la seva activitat formativa, i va demanar més implicació a les institucions que ja donen suport a la institució: la Diputació i l'Ajuntament de Girona, a més de la Generalitat. «Tenim un pla», va assegurar Núria Borràs, presidenta de l'Associació Gironina de Teatre (AGT), entitat que gestiona el Galliner.

L'anunci es va fer durant la presentació del llibre Pell de Gallina, acte que va cloure la commemoració dels 25 anys d'existència d'un centre de formació pel qual han passat uns 30.000 alumnes durant un quart de segle, i que els darrers anys s'ha establilitzat amb una mitjana de prop de 2.000 alumnes anuals, enguany procedents de 112 poblacions diferents.

La dramaturga Marta Comasòlivas s'ha fet càrrec de la redacció d'un llibre que repassat les diferents estapes d'un centre que va nèixer en uns locals al carrer de la Rosa del Barri Vell de Girona, per traslladar-se després en espais del barri de Santa Eugènia i finalment ocupar una ala de la Casa de Cultura de Girona, on continua avui.

El llibre inclou entrevistes i abudants fotografies, a més d'escrits d'alguns dels antics alumnes que evoquen el seu pas per l'escola de formació teatral.

Anna Casal, Rut Castell, Josep Gispert, Meritxell Yanes i Mireia Peña, tots ells formats a El Galliner, van oferir una petitat posada en escena per amenitzar la presentació del llibre, i van llegir els seus escrits inclosos a la publicació.

A l'acte també hi van participar Quim Noguera, director d'El Galliner, Albert Piñeira, diputat de Cultura de la Diputació de Girona, i Xavier Castillón, periodista autor del pròleg del llibre.

«Crec que s'ha de fer un balaç positiu», va dir Noguera referint-se a aquest quart de segle d'activitat formativa. «La majoria dels actors i actrius professionals de les comarques gironines han rebut formació a El Galliner», va prosseguir. Per Noguera, El Galliner és també una «escola d'espectadors», ja que òbviament gran part d'aquests 30.000 alumnes no seran actors professionals, però sí seran «bons espectadors».

«Hem bastit entre tots una veritable ciutat del teatre», va concloure el director.

Per la seva part, Piñeira va donar en nom de la Diputació les gràcies a El Galliner «per la feina feta» i «pertransmetre la passió pelmón teatral. Tenim camí i tenim futur», va dir en un missatge positiu el diputat.

Un dels actes de commemoració del quart de segle del centre ha estat la cessió a l'Arxiu Municipal de Girona de la documentació, integrada en el conjunt cedit per l'Associació Gironina de Teatre des de l'any 1990 fins a 2010.