Avui us podem oferir un breu comentari de tres noves incorporacions al món discogràfic, essent-ne protagonista la música de cobla: Punt de partida, de Ferran Miàs.

La cobla La Principal de la Bisbal, amb el seu primer tenora, Ferran Miàs ha enregistrat un CD, que porta per títol: Punt de partida. El mateix Miàs exposa: «Aquest CD té un significat molt especial per mi. Per una banda és la finalització com a estudiant de l'ESMUC i per altra l'inici de la carrera professional a La Principal de la Bisbal... Vull dedicar aquest projecte i donar les gràcies a totes aquelles persones que l'han fet possible».

En aquest CD s'hi poden escoltar les composicions Centenari de Francesc Cassú, La princesa Ginebra de Xavier (Pendón) Gonzalez , Alastor de Ferran Carballio Enrich, Vestida d'aigua d'Àlex Cassanyas, Trincameró de Joan Lluís Moraleda, escrita per tres tenores i cobla, en Ferran executa la part de les tres tenores, i tanca el disc: Daltabaix de Ivan Joanola. Un esplèndid treball musical que demostra les qualitat i solvència d'en Ferran. D'ell ens comenta, Josep Gispert, un dels seus professors de tenora i fins fa poc primer tenora de la cobla bisbalenca: «Recordo aquell any 1994, quan l'avi acompanyava un nen enjogassat, inquiet i talentós a classe de tenora. Aquell nen era en Ferran. En el recorregut de 21 anys ha passat a assolir una de les fites més altes per un instrumentista de tenora, ser solista de La Principal de la Bisbal».

la dansa dels

modernistes

La cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona presenta un disc nou que recopila les sardanes d'Enric Morera i gravacions històriques i segueix expandint la sardana a l'exterior amb la participació al Festival Internacional Tocatí de jocs al carrer de Verona, a Itàlia.

Els discs, són dos, en una mateixa carpeta es presentà recentment al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

El 1r l'integren sardanes originals del mestre Morera. En aquest cas el terme «original» s'acosta a la literalitat, perquè les que escoltem avui en dia són arranjades afegint-hi el trombó, mentre que en Morera les componia sense aquest instrument. Així, les peces que conformen aquest 1r disc sonen sense trombó. Això ha estat possible gràcies al treball de recerca del Departament de Musicologia de l'ESMUC. El Grup de recerca emergent en interpretació i creació musicals, amb el Dr. Joaquim Rabaseda, la Dra. Anna Costal, el Dr. Enric Guaus i l'estudiant de doctorat Pau Vila.

Algunes de les 15 sardanes que s'hi poden trobar són A la plaça, Enyorança, En Ciset, Davant la Verge, La nit de l'amorLa sardana de l'avellana.

El 2n volum d'aquest doble disc el conformen gravacions històriques d'entre 1900 i 1930 de sardanes del mestre Morera.

la sardana de

l'any «2014»

Cada any arreu de Catalunya en Aplecs, concerts i audicions s'estrenen una bona quantitat de sardanes, la Confederació Sardanista de Catalunya, a través d'un nombre de músics de reconeguda solvència musical té cura d'escoltar-les i escollir aquelles que consideren més idònies. Després es passa per unes eliminatòries. En aquest any, 2015 el concert de final es celebrà a Figueres, eren les 10 sardanes estrenades el 2014. Aquest fou el resultat: Premi popular: Estimar és el camí de Carles Santiago. Accèssit: A la Feli de René Picamal. Premi de la crítica: Cant d'infantesa de Daniel Gasulla. Accèssit: La font dels músics de Lluís Alcalà. Premi Joventut: Agustemporània, de Gerard Pastos.

Aquestes i les altres finalistes componen el total del CD, el qual es complementa amb la resta del concert que les cobles Ciutat de Girona i La Flama de Farners i les corals Cors Ars in Nova i la coral Germanor Empordanesa, oferiren.

diada del soci a sant

feliu de guíxols

L'Agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols, celebra la Diada del Soci amb dos actes ben cabdals, per aquest dissabte dia 14, a les 6 de la tarda , al Teatre Auditori Narcís Masferrer, està programat el concert amb la cobla Jovenívola de Sabadell, titulat: Cobla, Música i Paraula. I per al proper dia 22 s'interpretarà una audició de sardanes amb la cobla Bisbal Jove..

festa de l'agrupació

sardanista olot

Diumenge que ve, dia 15, l'Agrupació Sardanista Olot, celebra la seva festa del soci. Els actes comencen al matí amb una missa a l'església de Sant Esteve, i una sardana, seguidament una audició la passeig d'en Blay (firal), amb la col·laboració musical de la cobla La Principal d'Olot i un dinar de germanor.