L'Obra Social la Caixa i l'Unicef han firmat una aliança estratègica global per reduir la mortalitat infantil causada per la pneumònia. Es tracta d'un nou programa d'innovació d'impacte mundial que aspira a millorar el diagnòstic d'aquesta malaltia per poder aplicar un tractament adequat.

Coincidint amb el Dia Mundial contra la Pneumònia, el passat dijous 12 de novembre, els representants de les dues parts van firmar l'acord, en un acte celebrat a Barcelona que va comptar amb la presència de Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària la Caixa , Carmelo Angulo, president de l'Unicef Comitè Espanyol, i Gérard Bocquenet, director internacional d'aliances amb el sector privat de l'Unicef. Mitjançant aquest acord, l'Obra Social la Caixa contribuirà amb cinc milions d'euros durant dos anys a aquest programa d'innovació sobre la pneumònia, liderat per l'Unicef.

En aquest sentit, Jaume Giró va indicar que «per a una entitat com l'Obra Social la Caixa és una obligació contribuir, tant com sigui possible, al desenvolupament de la ciència. Per això avui és un gran dia, perquè ens enfrontem a una malaltia que posa fi a milers de vides. I pel fet que ens quedi lluny o que visquem situacions adverses dins de les nostres fronteres no deixa d'existir ni la podem oblidar».

De la seva banda, Carmelo Angulo va destacar que «tot i els grans avenços en la supervivència infantil de les últimes dècades, encara avui un infant mor per pneumònia cada 35 segons. Millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament d'aquesta malaltia ha de ser una prioritat absoluta».

La pneumònia és la malaltia infecciosa que causa més mortalitat infantil en menors de 5 anys. Cada any moren 5,9 milions d'infants abans d'arribar a aquesta edat, segons les estimacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La pneumònia representa el 16 % d'aquestes morts, i 944.000 infants moren cada any a causa d'aquesta malaltia, més que la malària, el VIH/sida, la tuberculosi i la meningitis juntes.