La fins ara directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, ha estat nomenada nova responsable dels museus de la Fundació-Gala Dalí, càrrec en el qual substitueix Antoni Pitxot, mort l'estiu passat i que avui ha rebut un homenatge a Figueres.

L'elecció d'Aguer s'ha produït durant la reunió del Patronat de la Fundació Gala-Dalí, que ha tingut lloc abans de l'esdeveniment en record de Pitxot.

La nova directora dels coneguts com a Museus Dalí serà responsable del Teatre-Museu de Figueres, de la Casa-Dalí de Portlligat a Cadaqués i del Castell de Púbol, els tres espais que conformen l'anomenat triangle dalinià.

Malgrat que l'anunci no s'havia fet oficial abans de l'homenatge a Antoni Pitxot, el director de la Fundació Gala-Dalí, Ramón Boixadós, s'ha referit a Montse Aguer pel seu nou càrrec durant l'acte en memòria de l'exdirector i, posteriorment, s'ha fet oficial el nomenament.

Homenatge a Antoni Pitxot

El pintor Antoni Pitxot, amic íntim de Salvador Dalí i director del seu Teatre-Museu de Figueres fins a la seva mort aquest estiu, ha rebut avui un homenatge en aquest espai al qual han assistit els responsables de la Fundació Gala-Dalí i membres del seu Patronat com la infanta Cristina.

L'advocat i expolític Miquel Roca i l'exministre Narcís Serra han estat també presents en un esdeveniment que ha arrencat amb unes paraules del president de la Fundació Gala-Dalí, Ramón Boixadós, que ha recordat el llinatge de l'homenatjat, integrant d'un família d'artistes.

Boixadós, visiblement emocionat, ha qualificat Pitxot com la persona que més coneixia Salvador Dalí i ha manifestat que, sens dubte, estarà ara "al cel dels grans pintors empordanesos".

La directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, ha considerat "un enorme privilegi" haver conegut el desaparegut i ha destacat el seu interès per l'art figuratiu en el marc d'una relació d'anècdotes viscudes.

El director del Museu Nacional d'Art de Catalunya, Pepe Serra, ha assegurat que Antoni Pitxot, malgrat la seva labor al capdavant del Teatre-Museu de Figueres, serà recordat "per la seva obra".

Pitxot va col·laborar amb Dalí en la construcció de la instal·lació museística en què ha tingut lloc l'homenatge d'avui, considerada peça principal de les creacions del geni empordanès, i va estar-hi al capdavant des de la seva inauguració el 1974.

El que va ser director del Teatre-Museu va morir el passat 12 de juny als 81 anys i, a més de la seva labor al capdavant d'aquest espai, va deixar un important llegat pictòric.

Les creacions d'Antoni Pitxot s'inspiraven en la naturalesa i, com a catalitzador, exercia una figura que ell construïa amb pedres recollides a les platges de Cadaqués, localitat on residia i que alberga un altre dels museus de la Fundació Gala-Dalí, el de la casa de Salvador Dalí a Portlligat.

El que va ser amic de Dalí va néixer a Figueres en el si d'una família de tradició artística en relació amb figures del màxim nivell d'Espanya i d'altres països que visitaven la casa dels Pitxot.

Antoni Pitxot és al costat de Salvador Dalí autor dels quatre "monstres grotescos" que decoren el pati interior del Teatre-Museu de Figueres, al qual va llegar l'escultura que inspirava la seva obra, a la qual va denominar 'Mnemosine'.