El president de la Fundació Lluita contra la sida i director del laboratori IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, va afirmar ahir que "d'aquí a 5 anys podem tenir una vacuna definitiva contra el VIH", encara que va matisar que "alguns casos no es curaran del tot" i que "s'hauran de combinar amb fàrmacs". En la presentació de la 6a Gala Sida Barcelona que es va celebrar ahir a la nit a la capital catalana, la padrina d'aquesta edició, l'actriu Belén Rueda, va recordar que la seva generació ha vist néixer aquesta malaltia "i de la mateixa manera volem veure com acaba".

El director de la festa benèfica, el cantant Miguel Bosé, es va comprometre "fins al final" en la lluita contra la sida i, especialment, en la investigació de l'equip de Clotet, perquè després de la desaparició de persones pròximes a ell a causa del VIH es va prometre que "algun dia faria alguna cosa per ell"". La festa benèfica celebrada al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va reunir més de 700 convidats, amb una catifa vermella amb cares conegudes d'actors, esportistes, polítics, empresaris o periodistes.

Boris Izaguirre va ser el conductor d'una gala que va comptar amb l'actuació del Tricicle, que van oferir una sèrie de gags solidaris, creats especialment per a l'ocasió i que va tancar el Dj Fede Sardá amb música a la cúpula del museu. Els membres del Tricicle van destacar que encara que no és el seu fort parlar, volien agrair l'oportunitat d'actuar en la gala, una iniciativa amb la qual se senten "moralment obligats i compromesos".

El valor de la prevenció

"Investiguem una malaltia que encara és una gran amenaça i que cal prevenir, que té un alt cost i toxicitat a llarg terme", va alertar el president de la fundació, dirigint-se sobretot als més joves, els quals "han perdut una mica la por a la sida, potser perquè perceben la proximitat d'una solució". Clotet va assenyalar, a més, que "a Espanya hi ha més de 100.000 afectats de VIH, dels quals un 20% no ho saben", i va remarcar que "els estudis a Catalunya mostren que hi ha 900 casos més, cada any, de malalts per transmissió sexual entre homosexuals".

Per tot això Clotet va instar les institucions a "fer més campanyes de prevenció i a incidir amb elles especialment en les escoles, els instituts i les universitats". El director d'IrsiCaixa va agraur les donacions que, "en un país sense tradició filantròpica com Espanya, ens permeten ser competitius en el curt termini", i es va mostrar "orgullós" que el seu laboratori estigui entre els deu més importants en el món, investigant solucions tant amb vacunes i fàrmacs.

Durant la gala celebrada ahir a la nit, es van lliurar, per segona vegada, els premis Barcelona AIDS Awards, concedits aquest any al cap de la Divisió de Malalties Infeccioses de la Universitat de Miami, Mario Stevenson, i al Fons de Lluita contra la Sida de l'empresa de cosmètics MAC.