El comitè avaluador de la Unesco reunit a Namíbia ja s'ha pronunciat sobre la candidatura Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus i ha declarat les falles Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El govern andorrà ha estat l'encarregat de presentar aquesta candidatura, que reuneix 63 municipis fallaires de Catalunya, Aragó, França i Andorra.

La recta final per arribar fins a la declaració va començar al febrer quan es va lliurar el dossier de presentació i el comitè avaluador va emetre informes favorables on es destacava la transversalitat de la candidatura, que compta amb el suport oficial de tres estats així com que la iniciativa sorgís de les entitats organitzadores de les falles.

El Comitè intergovernamental per la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial està reunit des del passat diumenge 29 de novembre a Windhoek, capital de Namíbia, i examina les 34 candidatures aspirants a la Llista representativa del Patrimoni Culutral Immaterial de la Humanitat.

Després de l'anunci de la declaració, està previst que hi hagi actes de celebració als diferents municipis on es fan falles. En el cas del pobles del Pirineu català, aquest dimecres a la tarda hi haurà un repic de campanes i encesa de fogueres.

La festa de les falles té a tots els pobles on se celebra una mateixa estructura: que es fa pels volts de Sant Joan o el mateix dia de la revetlla i que el foc és el protagonista de la celebració. A partir d'aquí cada poble té la seva varietat. A Isil (Pallars Sobirà), on les falles estan declarades Festa Cultural d'Interès Nacional, s'encén un tronc d'arbre d'uns 15 metres (Falla Major) al mig de la foguera. Aquest és el senyal indicador perquè els joves comencin el recorregut amb la seva falla encesa al coll muntanya avall. Des de la plaça del poble la filera de falles enceses al coll dels fallaires baixant sembla una serp de foc que es mou fent ziga-zagues muntanya avall. L'esforç dels fallaires al poble es reconfortat amb música, coca i vi i danses tradicionals.