El nou arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va afirmar ahir que ni la Conferència Episcopal Espanyola ni el papa Francesc li han donat cap instrucció política. Al contrari, va revelar que el Pontífex li va dir que en una arxidiòcesi com la de Barcelona només ha de «ser pastor». En una entrevista a Catalunya Ràdio, Omella va recordar ahir que ell sempre ha estat un capellà rural i va defensar que «el més important és treballar pel bé comú i la dignitat de les persones».

Preguntat sobre el procés català, l'arquebisbe, que fins ara havia estat bisbe de Calahorra i La Calzada-Logronyo, va assegurar que ni el Vaticà ni ningú no li ha donat cap instrucció. En aquest sentit, Omella va revelar el consell que li va donar el papa Francesc, que també va ser arquebisbe d'una gran ciutat com Buenos Aires. «Vaig parlar amb el Papa i ell em va dir: sigues pastor. I va afegir: vostè té la feina d'estimar i de cap altra cosa. No faci res més. Sigui pastor», va explicar. A partir de llavors, indica, ja no van parlar més de Catalunya ni d'Espanya i van passar a altres temes. Tot i això, Omella va assegurar que el Papa és un bon coneixedor de la situació social i política d'Espanya.

D'altra banda, el nou aquerbisbe va defensar que no es pot confondre els seguidors de l'Islam, els musulmans, amb terroristes, «perquè l'Islam és una religió d'hospitalitat». També va parlar dels refugiats, i va considerar que la millor acollida la poden fer els països culturalment més semblants als migrants. «Hem d'estar molt pròxims a aquesta gent que fuig de la guerra i ajudar-la perquè no hagi d'anar-se'n. I hem de procurar que els països que estan a prop, que culturalment són idèntics als seus, els puguin acollir», va assenyalar. Tot i això, també va afegir: «I nosaltres hem d'ajudar-los perquè moltes vegades se'n van, no poden quedar-se als països veïns i han de venir a Europa, que és una altra cultura, una altra llengua i amb uns altres costums. És molt difícil adaptar-se aquí», va indicar Omella.