Abillades amb els seus hàbits i un davantal, les monges de clausura sor Miriam de Natzaret i sor Amanda han abandonat el convent momentàniament per perfeccionar la seva tècnica pastissera en els tallers de la cimera de gastronomia Madrid Fusión. Les religioses del convent de Santa Clara, situat a la localitat de Belorado (Burgos), van centrar l'atenció de la premsa i el públic que va acudir ahir al matí a l'auditori del Palau Municipal de Congressos.

A l'escenari, els seus hàbits foscos contrastaven amb les bates blanques dels autors de la «revolució llaminera» d'Espanya (Paco Torreblanca, Martín Berasategui, Jordi Roca, Albert Adrià, Oriol Balaguer, Jordi Butrón, Christian Escribà, José María Guerola, Àngel Velasco, Fernando Sáenz i Ricardo Vélez). Onze cuiners de prestigi, tots ells homes, als quals es van unir en l'acte d'obertura les joves religioses com a representants de l'evolució que ha experimentat en els últims anys la pastisseria dels convents. Al seu costat d'ells hi havia el president de Madrid Fusión, José Carlos Capel, i l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que es va alegrar que hi hagués representació femenina. «Encara sort que tenim a unes dones», els va dir res més veure-les.

En declaracions posteriors a Efe, sor Miriam va fef broma en comentar que havia passat «molta calor» sobre l'escenari, on es va sentir «petita i agraïda» a l'estar envoltada«"de tanta gent amb tanta història i saber». «Nosaltres intentem fer la nostra feina amb afecte i dedicació, treballar amb qualitat i gust. I això, inclòs el que som, ens ha valgut aquest reconeixement», ha comentat. Les dues monges, molt somrients, es van col·locar al costat de l'alcaldessa en la «foto de família», en què es va poder apreciar amb més detall la seva indumentària.

Estats Units es reivindica

La cuina nord-americana viu «un gran moment» gràcies a una generació de cuiners que s'ha sentit «lliure» per trencar els llaços amb la gastronomia europea i buscar una identitat pròpia. En això van coincidir ahir, en la primera jornada del Madrid Fusión, dos dels seus artífexs, Grant Achatz (Alinea, Chicago) i Daniel Humm (Eleven Madison Park, Nova York), als quals s'haviar de sumar l'espanyol José Andrés, establert amb èxit als Estats Units fa més de dues dècades, però a qui la tempesta de neu que pateix el país li va impedir viatjar.

Achatz, que ara mateix ha «mudat» el seu restaurant a Madrid, al NH Collection Eurobuildong, va lamentar que el seu país tingui encara l'etiqueta que «només té menjar ràpid», cosa que ha rebutjat per defensar que «està buscant la seva identitat i l'està trobant en la seva qualitat, està en un gran moment». Va recordar que es tracta d'un país «enorme, amb regions molt diferents, també hi ha cuines molt diferents». Per la seva banda, Humm, que va canviar Suïssa pels Estats Units fa tretze anys, va reconèixer que encara que al principi mai va pensar que acabaria cuinant allà, li va encantar per «la qualitat dels ingredients, la qualitat dels restaurants i també la passió pel menjar que hi ha allà».

En la sessió d'ahir, l'altra gran protagonista va ser la gastronomia tailandesa, que al llarg d'aquesta 25a edició del certamen mostrarà el potencial i la qualitat que l'han impulsat arreu del món. Avui, el sommelier d'El?Celler de Can?Roca, Josep Roca, presentarà en primícia el documental The Turkish Way, mentre Joan?Roca intervindrà en dues de les ponències previstes per la segona jornada.