Carles Fontserè (1916-2007) és conegut per ser el cartellista més important de la República però també fou un gran fotoperiodista, una de les facetes menys conegudes d'aquest artista polièdric, que ara es vol projectar coincidint amb el centenari del seu naixement.

El fons fotogràfic de l'artista amb 50.000 fotografies de la seva vida però també dels seus viatges serà digitalitzat perquè es pugui consultar per Internet.

Fa dos anys que l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany treballa en la catalogació i l´inventari del fons, propietat de la Generalitat per un acord vitalici amb l'artista, i aquest febrer comença la digitalització.

L'eix central del centenari serà una exposició a Banyoles que després podria veure's al MNAC i a altres ciutats, també a l'estranger.

El conseller de Cultura, Santi Vila, va reivindicar ahir la vàlua d'un artista «universal» que mereix estar entre els grans fotoperiodistes del segle XX.

Aquest 2016 se celebrarà el centenari del naixement de Carles Fontserè (1916-2007), conegut cartellista, escenògraf, dibuixant i un dels «grans fotoperiodistes del segle XX», segons Santi Vila.

L'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, a Banyoles, custodia el fons Fontserè, que fins fa uns anys estava a la casa-taller de l'artista a Porqueres.

El fons inclou 30 metres lineals de documentació produïda entre els anys 1916 i 2008. Concretament, 42.500 negatius, 6.450 positius ampliats de fotografia i 3.540 fulls de contacte, tots en blanc i negre i realitzats entre el 1959-1991.

Corresponen a fotografies de Nova York (més de la meitat del material), San Francisco, Ciutat de Mèxic, Roma, París, Londres i Catalunya.

El fons també inclou pintures i dibuixos en paper, i la documentació escrita entre l'artista i la seva vídua, Terry Broch, present ahir a l´acte a Banyoles.

La directora de l'arxiu, Nuria Batllem, va destacar el bon estat i la cura amb què Fontserè i la seva dona van preservar el fons que toca temes diversos: retrats de costums, de barris i ètnies que per a un europeu eren exòtiques els anys 50 i 60, com ara els negres de Harlem, hispans o xinesos».

També està previst que es faci un documental sobre la vida de l´artista i s´oferiran visites guiades a la casa-taller de Porqueres.