El 40% de pol·linitzadors invertebrats, com les abelles, en perill extinció

L'agricultura intensiva, els pesticides o les espècies invasores han causat aquesta disminució, segons un estudi

29.02.2016 | 07:07

El 40% dels insectes pol·linitzadors invertebrats, com les abelles i les papallones, es troben amenaçats, mentre que el 16% dels pol·linitzadors vertebrats estan en perill d'extinció a nivell mundial, un percentatge que augmenta fins a 30% a les illes, amb una tendència creixent. Un estudi de la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES), en què han participat dos científics catalans, ha posat de relleu la importància de la pol·linització de les 20.000 espècies d'abelles i milers d'espècies de papallones, mosques, arnes, escarabats, ocells, ratpenats i altres animals.
L'investigador del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) Jordi Bosch ha treballat en els últims dos anys com a revisor i expert de diversos capítols, i el representant del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) Lluís Brotons ha col·laborat en l'aprovació del document.
L'estudi assenyala que els descensos en els pol·linitzadors silvestres regionals han estat ja confirmats al nord d'Europa Occidental i a Nord-amèrica, i que la tendència s'encamina cap a l'expansió. Segons aquest treball, "la disminució dels pol·linitzadors es deu als canvis en l'ús del sòl, a les pràctiques agrícoles intensives i a l'ús de pesticides, a l'impacte de les espècies exòtiques invasores, a les malalties i plagues, i al canvi climàtic".
La codirectora de l'avaluació i professora de la Universitat de Sao Paulo Vera Lucia Imperatriz Fonseca assegura que "els pol·linitzadors contribueixen de forma important a la producció mundial d'aliments i la seguretat nutricional, per la qual cosa la seva salut està directament vinculada al nostre benestar ja que aporten vitamines i minerals, sense els quals el risc de malnutrició podria créixer".

Perilla la producció mundial
Entre 214.974 i 527.831 milions d'euros de la producció alimentària mundial, que inclou fruites, hortalisses, llavors, fruita seca i olis vegetals, depenen directament de la contribució dels pol·linitzadors com les abelles i altres insectes, segons l'estudi. El volum de la producció agrícola dependent de la pol·linització animal s'ha incrementat un 300% durant els últims 50 anys, i gairebé el 90% de les plantes amb flors salvatges en depenen, cosa que ha generat una situació de dependència de més de tres quartes parts dels cultius del món.
A més dels cultius alimentaris, els pol·linitzadors contribueixen als cultius de biocombustibles com olis de colza i palma, de fibres com el cotó, de medecines, de farratge per al bestiar i de materials de construcció. Davant aquest panorama de crisi dels pol·linitzadors, els investigadors han comentat que "les pràctiques basades en el coneixement indígena i local poden reduir els riscos a més de promoure l'agricultura sostenible, que contribueix a diversificar el paisatge agrícola i fa ús dels processos ecològics com a part de la producció d'aliments".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema