Enrique Vila-Matas: «L'escriptura en castellà contribueix a la cultura catalana»

L'escriptor rep un dels Premis Nacionals de Cultura catalana amb Clara Segura, Los Galindos i la mallorquina Antònia Vicens

16.03.2016 | 07:23
Les personalitats guardonades amb els Premis Nacionals de Cultura 2016.

L'escriptor Enrique Vila-Matas, un dels deu distingits aquest any amb el Premi Nacional de Cultura, va rebre ahir la notícia "amb entusiasme" pel que considera que és "un reconeixement a la contribució que la literatura escrita en castellà ha tingut en la cultura catalana". Segons Vila-Matas, la cultura catalana també contribueix a la cultura castellana.

Vila-Matas, que quan viatja a l'estranger es presenta com un escriptor barceloní i català, considera que hi ha una "contribució mútua" des del segle XV entre la literatura escrita en castellà i l'escrita en català.

A més de l'escriptor Enrique Vila-Matas, han rebut el premi que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) l'actriu Clara Segura, la companyia Los Galindos, l'escultor israelià Dani Karavan, Josep M. Aragonés i Rosa Fusté, d'Antaviana Films; la medievalista Lola Badia; el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/Carrutxa; l'escenògraf i il·lustrador Joan J. Guillén; el Quartet Casals i l'escriptora i poeta mallorquina Antònia Vicens.

Els premis, dotats cadascun d'ells amb 15.000 euros i que són la distinció més rellevant en l'àmbit cultural català a personalitats i entitats de tot el territori, es lliuraran a Tarragona el dia 8 de juny.

El president del CoNCA, Carles Duarte, va destacar ahir que els premiats es caracteritzen per la seva capacitat d'"innovació, talent i excel·lència".

Vila-Matas, autor d'obres com El mal de Montano, Kassel no invita a la lógica i Marienbad, totes elles en castellà, rep el premi per la seva trajectòria "intel·lectual i literària de reconegut prestigi internacional".

En la seva al·locució va agrair la distinció i va comentar que malgrat tenir el català com a llengua materna mai no l'ha utilitzat en els seus llibres, perquè va estudiar en l'"escola franquista" i allà se li "va impedir" aprendre la llengua.

També va dir que la literatura "no té fronteres" i va afegir que l'"escriptura en castellà contribueix a la cultura catalana", de la mateixa manera que la literatura catalana "contribueix a la cultura castellana".

L'actriu Clara Segura rep la distinció per la seva qualitat interpretativa, per "ser una actriu versàtil i polivalent, capaç d'abordar amb èxit personatges de diferents registres".

En el seu parlament, va indicar que és un honor rebre el premi, i va recordar el seu pas per l'Institut del Teatre i a algunes persones que s'han creuat en el seu camí com Oriol Broggi, Bruno Oro i Joel Joan. "Tinc la impressió que tots seguim molts camins ja traçats, que en realitat no inventem res, que els temes són quatre i que encara tenim molta feina per fer".

L'artista plàstic i escultor israelià David Karavan, l'únic que ahir no va assistir a l'anunci dels premis, rebrà la seva distinció per posar "Catalunya al mapa cultural i patrimonial internacional amb la creació del memorial Passatges", a Portbou, en record del filòsof alemany Walter Benjamin, que es va suïcidar a la localitat.

La companyia de circ i arts de carrer Los Galindos, que aquest any celebra el seu 25è aniversari, ha estat premiada pel seu "enginy creatiu" i per "desenvolupar un llenguatge singular i pròxim a tots els públics".

En nom del grup es van pronunciar Manuel Escolano, que va considerar que s'estava "homenatjant el circ com a art, que ha estat injustament abandonat durant anys" i va donar a conèixer que la dotació econòmica revertirà en l'àmbit del circ.

La mallorquina Antònia Vicens, de qui se subratlla la solidesa de la seva obra literària, va dir sentir-se "humilment emocionada per un premi a una passió, que són les paraules", mentre que la medievalista Lola Badia rebrà el premi coincidint amb la celebració de l'Any Ramon Llull.

Altres reconeguts són Josep Maria Aragonés i Rosa Fusté, d'Antaviana Films, per ser els "reis dels trucs digitals en cinema", en paraules de la membre del jurat Isona Passola, i el Quartet Casals per "l'excel·lència aconseguida en el seu àmbit i per la consistent carrera internacional desenvolupada al llarg de gairebé vint anys".

També rebran Premis Nacionals de Cultura el dibuixant Joan Josep Guillén, per "contribuir a modernitzar la caricatura política i el periodisme gràfic" a través de les seves col·laboracions en diferents mitjans de comunicació.

L'entitat Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/Carrutxa ha estat premiada pel seu "treball d'investigació i divulgació en l'àmbit del patrimoni immaterial de les comarques del Baix Camp i del Priorat".

El jurat d'aquest any estava format per Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots ells membres del CoNCA.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema