L'escriptor Enrique Vila-Matas, un dels deu distingits aquest any amb el Premi Nacional de Cultura, va rebre ahir la notícia "amb entusiasme" pel que considera que és "un reconeixement a la contribució que la literatura escrita en castellà ha tingut en la cultura catalana". Segons Vila-Matas, la cultura catalana també contribueix a la cultura castellana.

Vila-Matas, que quan viatja a l'estranger es presenta com un escriptor barceloní i català, considera que hi ha una "contribució mútua" des del segle XV entre la literatura escrita en castellà i l'escrita en català.

A més de l'escriptor Enrique Vila-Matas, han rebut el premi que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) l'actriu Clara Segura, la companyia Los Galindos, l'escultor israelià Dani Karavan, Josep M. Aragonés i Rosa Fusté, d'Antaviana Films; la medievalista Lola Badia; el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/Carrutxa; l'escenògraf i il·lustrador Joan J. Guillén; el Quartet Casals i l'escriptora i poeta mallorquina Antònia Vicens.

Els premis, dotats cadascun d'ells amb 15.000 euros i que són la distinció més rellevant en l'àmbit cultural català a personalitats i entitats de tot el territori, es lliuraran a Tarragona el dia 8 de juny.

El president del CoNCA, Carles Duarte, va destacar ahir que els premiats es caracteritzen per la seva capacitat d'"innovació, talent i excel·lència".

Vila-Matas, autor d'obres com El mal de Montano, Kassel no invita a la lógica i Marienbad, totes elles en castellà, rep el premi per la seva trajectòria "intel·lectual i literària de reconegut prestigi internacional".

En la seva al·locució va agrair la distinció i va comentar que malgrat tenir el català com a llengua materna mai no l'ha utilitzat en els seus llibres, perquè va estudiar en l'"escola franquista" i allà se li "va impedir" aprendre la llengua.

També va dir que la literatura "no té fronteres" i va afegir que l'"escriptura en castellà contribueix a la cultura catalana", de la mateixa manera que la literatura catalana "contribueix a la cultura castellana".

L'actriu Clara Segura rep la distinció per la seva qualitat interpretativa, per "ser una actriu versàtil i polivalent, capaç d'abordar amb èxit personatges de diferents registres".

En el seu parlament, va indicar que és un honor rebre el premi, i va recordar el seu pas per l'Institut del Teatre i a algunes persones que s'han creuat en el seu camí com Oriol Broggi, Bruno Oro i Joel Joan. "Tinc la impressió que tots seguim molts camins ja traçats, que en realitat no inventem res, que els temes són quatre i que encara tenim molta feina per fer".

L'artista plàstic i escultor israelià David Karavan, l'únic que ahir no va assistir a l'anunci dels premis, rebrà la seva distinció per posar "Catalunya al mapa cultural i patrimonial internacional amb la creació del memorial Passatges", a Portbou, en record del filòsof alemany Walter Benjamin, que es va suïcidar a la localitat.

La companyia de circ i arts de carrer Los Galindos, que aquest any celebra el seu 25è aniversari, ha estat premiada pel seu "enginy creatiu" i per "desenvolupar un llenguatge singular i pròxim a tots els públics".

En nom del grup es van pronunciar Manuel Escolano, que va considerar que s'estava "homenatjant el circ com a art, que ha estat injustament abandonat durant anys" i va donar a conèixer que la dotació econòmica revertirà en l'àmbit del circ.

La mallorquina Antònia Vicens, de qui se subratlla la solidesa de la seva obra literària, va dir sentir-se "humilment emocionada per un premi a una passió, que són les paraules", mentre que la medievalista Lola Badia rebrà el premi coincidint amb la celebració de l'Any Ramon Llull.

Altres reconeguts són Josep Maria Aragonés i Rosa Fusté, d'Antaviana Films, per ser els "reis dels trucs digitals en cinema", en paraules de la membre del jurat Isona Passola, i el Quartet Casals per "l'excel·lència aconseguida en el seu àmbit i per la consistent carrera internacional desenvolupada al llarg de gairebé vint anys".

També rebran Premis Nacionals de Cultura el dibuixant Joan Josep Guillén, per "contribuir a modernitzar la caricatura política i el periodisme gràfic" a través de les seves col·laboracions en diferents mitjans de comunicació.

L'entitat Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/Carrutxa ha estat premiada pel seu "treball d'investigació i divulgació en l'àmbit del patrimoni immaterial de les comarques del Baix Camp i del Priorat".

El jurat d'aquest any estava format per Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots ells membres del CoNCA.