El gironí Pere Codina ha recopilat en un llibre les experiències viscudes durant vuit anys de viatges a Terra Santa. Vivències d'un gironí a Terra Santa proposa un itinerari de set dies per recórrer la terra que va veure néixer Jesús, tot incloent-hi explicacions històriques, lectures bíbliques, oracions i fins i tot mapes per ubicar-se. Tot i això, no és una guia de viatges convencional, ja que no inclou recomanacions d'hotels ni de restaurants.

Codina va viatjar per primer cop a Terra Santa l'any 2007, i des de llavors hi ha tornat una dotzena de vegades. Al llarg d'aquestes sortides va anar recopilant un seguit d'anotacions, recomanacions i fotografies que va començar a compartir amb els seus companys. L'any 2014, l'empresari Josep Lagares, amic i company de viatge, li va recomanar que ho recollís tot plegat en format llibre, i així ho va fer. El volum ha estat editat per la Fundació Metalquimia, se n'han publicat 1.150 exemplars i els beneficis que s'obtinguin es destinaran als franciscans de Terra Santa.

Per a Codina, anar a Terra Santa significa «intentar viure tot allò que has llegit a l'evangeli i que allà pots trepitjar». Per això, recomana anar-hi «amb molta pau i tranquil·litat», sense l'expectativa de tenir una «revelació divina» però amb ganes de sentir i descobrir. «No vol dir anar-hi amb una motxilla buida i esperar que s'ompli, sinó que cal un recolliment i una mirada», assenyala. I afegeix que «no és un viatge ni un pelegrinatge, sinó quelcom més».

Entre tots els indrets de Terra Santa, el més entranyable per a Codina és el llac de Tiberíades. «Si hi vas i deixes la barca quieta i tens deu minuts per reflexionar, és una experiència que val molt la pena», assenyala. Tot i això, el volum repassa molts altres indrets «sants», com el riu Jordà, la cova de Getsemaní, la Gruta de la Nativitat a Betlem o la basílica del Sant Sepulcre, entre molts altres.

L'autor va fer el primer viatge a Terra Santa amb mossèn Pere Domènech i el pare claretià Josep Codina. A partir d'aquí, Codina li va demanar que l'ajudés i per això s'hi va anar engrescant. Ara hi va cada any amb el suport d'una parròquia diferent. En aquesta ocasió, la sortida -que serà de deu dies i no de vuit tal com és habitual- es farà entre el 30 de novembre i el 9 de desembre, amb les parròquies de Fornells i Vilablareix.

Codina assegura que, malgrat els conflictes que sovint reflecteixen les notícies, Terra Santa és un territori relativament tranquil i molt segur per al turista. «Sempre poden passar coses, com a tot arreu, però nosaltres no hem tingut mai cap problema», assegura. Segons recorda, allà hi ha una amalgama de religions -jueus, musulmans, cristians ortodoxos...- però la gent que hi habita no és gens conflictiva, sinó que «només posen facilitats».

Vivències d'un gironí a Terra Santa es presentarà públicament el proper 31 de març, a les set de la tarda, a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura. La presentació comptarà amb les intervencions del bisbe de Girona, Francesc Pardo, el president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, i el periodista Jordi Grau.