El síndic de la UdG va ometre donar curs a una denúncia de contractació irregular d´un professor associat, i de la mateixa manera va actuar el sindicat CCOO, que es va desentendre d´un cas que incomplia els estatuts de la universitat.

El doctor en Història Jordi Rubió va tramitar entre els anys 2010 i 2011 la denúncia d´un cas de contractació irregular d´un membre del Departament d´Història i Història de l´Art que va ser nomenat a dit, quan la plaça de professor associat que va passar a ocupar hauria d´haver donat lloc a una convocatòria pública.

Rubió (Olot, 1983) ha preferit no revelar el nom del professor afectat.

Jordi Rubió, que actualment és arxiver a Péronnas (Departament d´Ain, França), va denunciar el cas al Síndic de la UdG, que en aquell moment era Joan Miró, però la denúncia no va prosperar.

Rubió ha explicat que Miró li va respondre «al cap d´uns mesos per telèfon». Miró va argumentar que «la UdG funciona així perquè s´ha de contractar de manera precipitada i no hi ha temps per ­obrir una convocatòria pública».

Rubió va formalitzar aleshores una instància de petició de resposta per escrit «però mai no va arribar i la cosa va morir aquí».

A més la més, Rubió va anar a parlar diverses vegades amb els representants universitaris del sindicat CCOO, però «no van actuar, van deixar-ho córrer».

Els fets es van produir en l´etapa d´Anna Maria Geli (2005-2013) al rectorat de la UdG.

Rubió es va llicenciar en Història a la UdG, universitat on va obtenir el títol de doctor l´any 2011, per passar després a cursar un màster en arxivística a la Universitat de Lió. Durant tres anys (2008 - 2010) va treballar com a investigador de la UdG becat per la Generalitat. Ell no va ser víctima d´irregularitats en la contractació, però va en ser testimoni.

En aquella època, en compliment dels dictats de la pròpia conciència, va creure que calia denunciar el cas. La denúncia no va prosperar i la vida de Rubió va fer un tomb quan va marxar a cursar el màster a França, país on finalment s´ha quedat a treballar.

Els fets van caure en l´oblit fins a la publicació el passat 7 d´abril al Diari de Girona de la notícia que la Sidicatura de Comptes ha detectat a la UdG 100 professors contractats sense concurs, que va motivar Rubió a posar-se en contacte amb aquest mitjà per exposar la seva denúncia davant el Síndic.

Arran del recent informe de la Sidicatura, com ja es va publicar el dia 7, el vicerector de la UdG Jordi Ribot va admetre «mancances» però va dir que són de l´«anterior equip de govern» i que estan en «vies de solució». L´actual rector és Sergi Bonet, que va substituir Anna Maria Geli el 2013.

L´informe també alerta que la Universitat va pagar indemnitzacions que no corresponien a professors associats que plegaven, matèria en la qual no entrava la denúncia de Rubió.

«Millor que les coses estiguin en vies de solució», ha declarat Rubió, que no obstant considera que «només quan es donen a conèixer les irregularitats s´aconsegueix que les coses canviïn per millorar».

Professor de Química, Joan Miró va ser regidor del PSUC del primer ajuntament democràtic de Girona (1979-1983) i síndic de la UdG durant 10 anys, fins que el 2014 el va substituir Joan Manuel del Pozo.