Les malalties respiratòries cròniques, com l'asma, estan associades amb més prevalença de simptomatologia depressiva i d'ansietat, especialment en els ancians, segons un estudi de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Pneumòlegs especialistes i psicòlegs de SEPAR, que té la seva seu central a Barcelona, han realitzat una investigació que ha analitzat la influència de la simptomatologia ansiosa i depressiva en la qualitat de vida de persones asmàtiques, en diferents grups d'edat.

«La cronicitat de l'asma té fort impacte en les activitats diàries dels pacients. En ser una malaltia crònica, en la gran majoria dels casos, comporta un empitjorament de la qualitat de vida, especialment en els adults grans», va explicar ahir el doctor Francisco Javier González Barcala, pneumòleg de la SEPAR i autor de l'estudi «Influència de l'ansietat i la depressió en la qualitat de vida relacionada amb l'asma en diferents grups d'edat». L'estudi, que serà presentat en el Congrés Nacional de Granada, ha trobat diferències significatives entre els grups d'edat en relació amb la qualitat de vida vinculada amb l'asma.

Segons l'índex de mesurament Mini Asthma Quality of Life Questionnaire, de la mostra de pacients englobats a l'estudi, el grup de més edat presentava pitjor qualitat de vida. Les conclusions també revelen diferències importants en les subescales d'ansietat i depressió, amb puntuacions més altes en ansietat en el grup de mitjana edat i en depressió en el de grans, en comparació al grup de joves.