Per aquest cap de setmana la població de Lloret de Mar es disposa a celebrar el seu 49è Aplec de la Sardana, que comença el dissabte, dia 30, amb un concert al Teatre Municipal, a 2/4 de 10 de la nit, amb la participació musical de la cobla Jovenívola de Sabadell, a la qual se li retrà un homenatge amb motiu dels seus 40 anys d'existència.

El dia 1, l'Aplec, als paratges de l'ermita de Santa Cristina, amb sessions de matí i tarda i les cobles Ciutat de Girona, La Flama de Farners i La Principal del Llobregat.

A destacar que, a més de les diverses sardanes que seran interpretades, durant tot el dia hi haurà una exhibició de puntaires, al migdia concurs de colles improvisades i un dinar popular. A la tarda, una visita guiada a l'ermita, a les 5 espectacle familiar i el concurs de la sardana incògnita.

En el decurs de la diada s'oferirà un homenatge al lloretenc Joan Domènech i Moner.

Joan Domènech i Moner (Lloret de Mar, 29 de juliol de 1943) és un mestre i historiador català, autor de nombrosos llibres i articles, la majoria relacionats amb la història de Lloret.

Nebot del compositor Domènc Moner Bassart, sempre ha tingut en gran estima la sardana, i a ella hi ha dedicat esforços i escrits, col·laborador en cada número de la revista SOM, cal destacar els sues llibres biogràfics: Fèlix Martínez Comín i Pepita Llunell (una parella unida per l'amor i la música) i Domènec Moner i Basar (un compositor lloretenc a Barcelona).

Ha estat alcalde de Lloret, cap de serveis de Cultura de la Generalitat a Girona, és director de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona de la Diputació de Girona i president de la Fundació Prudenci Bertrana.

MONESTIR DE SANT PERE DE RODES

Un any més, i serà el quart, el dia 1 de maig es pujarà a peu al monestir -des de tots el pobles del Cap de Creus!- a Sant Pere de Rodes per celebrar un dia festiu tot esperant el proper Any Sant del monestir.

Els pobles que hi participen són: la Vall de la Santa Creu, el Port de la Selva, Selva de Mar, Palau-saverdera, Cadaqués, Vilajuïga, Llançà, Roses i Pau.

Enguany s'estrena un servei de bus que farà de llançadora entre Vilajuïga i el Port de la Selva i que finalitzarà el seu recorregut a Cadaqués i Roses.

Totes les rutes finalitzaran a l'antic poble de Santa Creu, davant l'església de Santa Helena de Rodes. Allà es rebrà els assistents amb vi dolç i galetes.

Al llarg de tot el dia hi haurà jornada de portes obertes a Sant Pere de Rodes i es faran visites guiades gratuïtes al monestir, a l'església de Santa Helena, al poble de Santa Creu i al castell de Sant Salvador. També hi haurà una audició de sardanes amb la Cobla els Rossinyolets de Castelló d'Empúries a les 12 del migdia.

presentació del disc de ramon basil, a figueres

Seguint amb l'objectiu inicial de la creació de la Fonoteca de cobla, enguany es presenta un nou treball de la col·lecció, aquest dedicat al compositor figuerenc Ramón Basil Brujó.

La cobla Ciutat de Girona, amb la realització d'aquest treball, remarca el que forma part d'un dels seus objectius com a formació musical: el de preservar i difondre la producció de música per a cobla en general.

En aquest volum hi trobarem 8 sardanes, dues sardanes per a cor d'homes i cinc ballables per a formació d'orquestra.

Sardanes: Clarejant, Cançó perduda, Cants d'orient, Invitació, L'aplec, La palmera, Primerenca i Sol ixent.

Sardanes per a Cor d'Homes: Tardorenca (Lletra J. Barbany) i Nostra dansa (Lletra: Lluís Modas Carré).

Ballables: Introducción nº 1, La bruja (dansa), Olga (massurca), La vendímia (polca) i El travieso (vals-jota).

A destacar aquest fet extraordinari i inusual: la recuperació de la formació d'orquestra de principis del segle XX per tal de poder enregistrar els ballables i oferir l'oportunitat de poder tornar a sentir aquestes composicions en la seva formació original.

Per a l'edició del llibret del CD s'ha comptat amb la col·laboració d'Inés Padrosa Gorgot, bibliotecària del Castell de Peralada, que ha realitzat un treball exhaustiu de recerca biogràfica.

La realització de les dues sardanes cantades per a Cor d'Homes ha anat a càrrec del Cor d'Homes d'Igualada amb la direcció de Pere Lluís Biosca. La presentació es farà el 4 de maig (20 h) a l'Auditori dels Caputxins, en les festes de la Santa Creu.

Dia de la mare a Olot

El CIT d'Olot organitza aquest acte des del 1968. Durant el dia té lloc una ofrena floral a la patrona d'Olot, la Mare de Déu del Tura, i un homenatge a l'última mare que ha donat a llum a la ciutat.

Davant de l'escultura La maternitat, de Josep Clarà, alumnes de diverses escoles de la ciutat reciten textos poètics en homenatge a les mares d'Olot.

La Principal d'Olot interpretarà sardanes (12 h) al parc, al costat del sortidor.