Salvador Dalí va deixar Figueres amb 18 anys per anar fins a Madrid a estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Fernando. Corria l'any 1922 quan es va instal·lar a la Residència d'Estudiants, on va fer amistat amb diversos artistes de l'època com Maruja Mallo, Luís Buñuel o, posteriorment, Federico García Lorca.

De la seva mà, va descobrir la vida nocturna de Madrid i la va plasmar en un seguit d'obres on els protagonistes són els bordells, els borratxos o les caves de jazz.

La Fundació Dalí ha presentat avui una exposició que aplega 23 obres d'aquesta època de joventut -divuit aiguades i cinc dibuixos- de caire cinematogràfic i on ja s'entreveuen trets avantguardistes i cubistes. La mostra, titulada "De somnis, passejos nocturns i vivències", es podrà veure fins a l'octubre a la Sala de les Lòggies del Teatre Museu de Figueres.

Entre les obres destaca un quadre que la fundació va adquirir l'any passat a una subhasta a Zurich on apareix Dalí amb Maruja Mallo al Café de Oriente i també un autoretrat inèdit fet per l'artista a llapis. L'exposició es podrà visitar fins el 26 d'octubre.

Comissariada per Montse Aguer, directora del Museu Dalí, a la mostra s'hi accedeix amb el mateix tiquet que dóna entrada al Teatre Museu Dalí.

La Fundació Dalí té en aquests moments tres exposicions temporals en dansa. A més de la presentada aquest matí, el Teatre Museu exposa "Variantes de Dali´s mustache", que mostra la relació entre Dalí i el fotògraf Halsman, i que es podrà veure fins el 31 de desembre també a la Sala de les Loggies de Figueres. D'altra banda, el castell de Púbol ha inaugurat recentment "Dalí, Shakespeare, Visconti", dedicada a la participació de Dalí en la representació teatral de la obra de Shakespeare "Al vostre gust" al Teatre Eliseo de Roma el 1948, sota la direcció de Luchino Visconti.

A més, la Fundació ja treballa en una gran exposició retrospectiva internacional que visitarà el Japó. Aquesta nova mostra es veurà a les ciutats de Kioto del juliol al setembre i a Tòquio del setembre al desembre.