La missió MMS de la NASA ha aconseguit, per primera vegada, observar la reconnexió dels camps magnètics de la Terra i el Sol, el que suposa un gran pas per entendre el temps meteorològic en l'espai i té implicacions fonamentals en camps com el magnetisme i la física solar. La reconnexió magnètica es produeix quan dues línies de camps oposats es trenquen i es connecten entre si, el que allibera gran quantitat d'energia. Un estudi que publica aquesta setmana la revista científica Science descriu la primera observació directa.

Aquest fenomen es produeix en els nuclis de les galàxies i provoca explosions visibles des de milers de milions d'anys llum. El Sol causa erupcions solars tan poderoses que equivalen a mig milió de bombes atòmiques i a la Terra aporta energia a les tempestes magnètiques i a les aurores boreals. No obstant això, els científics no acaben d'explicar-se com el simple fet d'entrecreuar línies de camps magnètics causa explosions tan violentes, assenyala la NASA a la seva web de divulgació científica, en què apunta que «la reconnexió magnètica podria ser la manera preferida que té l'univers de fer explotar coses».

Un equip d'experts, integrat entre d'altres per l'Institut de Recerca Southwest (SwRI) i la Universitat de Maryland, han estudiat les dades de la MMS i els seus descobriments tenen «implicacions significatives» per a l'espai, la física solar, l'astrofísica i la física de plasma fonamental.

L'agència espacial dels Estats Units va llançar l'any passat el Sistema multiescala magnetosfèrica (MMS), una missió per estudiar la interacció del camp magnètic de la Terra amb el d'altres cossos celestes, formada per quatre naus que volen a través del camp magnètic del nostre planeta per estudiar la reconnexió en acció. Ara, han pogut observar com aquest procés físic explosiu converteix l'energia magnètica emmagatzemada en energia cinètica i en calor. Els quatre satèl·lits de la MMS se centren en el paper que tenen els electrons en la reconnexió magnètica, la qual permet que dos camps magnètics interconnectin.