El castell de Highclere, on es va rodar la popular sèrie televisiva Downton Abbey, dedica aquest any als jardins dissenyats per l'influent paisatgista anglès Capability Brown, per la commemoració dels tres-cents anys del seu naixement. Els comtes de Carnarvon, George Herbert i Fiona, obriran en diverses dates la seva imponent mansió situada prop de Newbury (sud-est d'Anglaterra) per mostrar el llegat de Brown, que va transformar els exteriors de les finques de la classe alta anglesa al segle XVIII i al qual s'atribueix haver canviat l'aspecte del camp britànic.

Nascut el 30 d'agost de 1716, Lancelot Brown, anomenat Capability perquè sempre deia que els terrenys tenien «potencial», és considerat «el jardiner més gran d'Anglaterra», per davant dels seus precursors Charles Bridgeman i William Kent, i se'l coneix per haver substituït boscos i arbredes per ondulants turons i prats clars amb llacs i rierols artificials. Aquest paisatge, que avui dia s'identifica amb el camp anglès, és el que defineix els jardins de Highclere, mil acres de terreny on refilen els ocells i pasturen les ovelles, i que el públic pot visitar en determinats moments de l'any.

«Jo vaig créixer aquí i mai em canso d'apreciar aquestes vistes que va crear Brown», explica a la premsa el vuitè comte de Carnarvorn, la família del qual ha ocupat la finca des de 1679. «Aprofitem l'espai al màxim, fem pícnics, rifes per a organitzacions benèfiques, ens banyem al llac...», postil·la la seva segona esposa, Fiona, que s'encarrega d'organitzar esdeveniments per atreure visitants i mantenir el negoci familiar.

Les grans mansions de l'aristocràcia anglesa solen obrir-se al públic, tant per a visites guiades com per a casaments o reunions de treball, a fi de garantir uns ingressos que permetin la seva manutenció. En el cas de Highclere, on els costos anuals ascendeixen a «xifres de set dígits», segons es va indicar, els visitants arriben atrets no només pels seus jardins, sinó també pel majestuós castell, dissenyat el 1842 per Charles Barry, arquitecte de les cases del Parlament a Londres.

Les visites s'han multiplicat, amb turistes nacionals i de tot el món, gràcies al rodatge en el seu interior de la sèrie Downton Abbey, que relata la vida de la família aristocràtica Crawley i els seus servents a principis del segle XX. «La sèrie es va filmar aquí perquè el creador, Julian Fellowes, és amic dels comtes -de fet, ja va voler rodar Gosford Park, però el productor s'hi va oposar-», explica Diane, una de les guies de Highclere.