El desglaç de la glacera Totten pot elevar gairebé tres metres el nivell del mar

24.05.2016 | 06:55

L'actual ritme del canvi climàtic podria provocar un significatiu desglaç de la glacera de l'Antàrtic Totten, una de les més grans de la Terra, i elevar el nivell del mar a gairebé tres metres, segons adverteix un estudi publicat per la revista científica Nature. La investigació ha estat desenvolupada per experts de l'Imperial College de Londres al costat d'institucions d'Austràlia, Estats Units i Nova Zelanda. Aquest equip de científics ja va descobrir l'any passat que el Totten oculta dos canals submarins que permeten l'entrada d'aigües càlides, la qual cosa contribuiria al fet que es fongui i potencialment augmenti el nivell del mar.
Amb els seus 120 quilòmetres de llarg i els seus 30 quilòmetres d'ample, el Totten es desguassa en uns 538.000 quilòmetres quadrats de l'Antàrtida Oriental i d'ell flueixen unes 70.000 milions de tones de gel cada any. Fins ara, aquesta baixada s'ha considerat com a normal, però l'anàlisi dels seus avenços i retrocessos al llarg de la història revela ara que, si continua l'augment de la temperatura global, la glacera podria creuar un llindar crític durant aquest segle i entrar en un període de desglaç irreversible.
«En conjunt, les proves existents descriuen una Antàrtida Oriental molt més vulnerable a una situació d'escalfament del que pensàvem. Això és preocupant. La glacera Totten està actualment perdent gel i l'aigua calenta de l'oceà que el provoca té també la capacitat per empènyer a la glacera de nou a un lloc inestable», va explicar en un comunicat Martin Siegert, codirector de l'Institut Grantham de l'Imperial College.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema