El festival Ítaca es posarà en marxa aquest diumenge amb la IV Pujada al Montgrí, un esforç que grans i petits faran a peu per aconseguir la recompensa d'assistir a les actuacions musicals de Joan Colomo i El Petit de Ca l'Eril en un recinte impressionant: el castell del Montgrí.

La poderosa fortalesa que el rei Jaume II va manar construir a final del segle XIII per combatre el seu rival el comte d'Empúries és avui un destí del turisme cultural carregat d'una singular història.

Com que el comte d'Empúries es va anar sotmetent a la corona catalana, l'obra va quedar suspesa i per això presenta, encara avui, el seu aspecte inacabat que, des de 315 metres sobre el nivell del mar, presideix l'horitzó empordanès.

Carles Cereijo, responsable de premsa del festival, ha explicat que la Pujada al Montgrí no és un aprova competitiva, sinó una marxa que es fa caminant i que, malgrat haver de guanyar desnivell, és assequible per a tothom.

Els que facin el cim tindran, a més de les actuacions de Joan Colomo i El Petit de Ca l'Eril, un tast de vins mutitudinari que tindrà lloc per primer cop al castell del Montgrí amb la col·laboració de la DO Empordà, la Ruta del Vi del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona i diversos cellers de la zona.

L'actor Carles Xuriguera serà el presentador de l'acte i llegirà el manifest del festival. Xuriguera és productor de vi al Baix Empordà, del Celler Caralluna, a peu del Montgrí.

Les persones que hagin formalitzat la inscripció per assistir a la Pujada al Montgrí tindran inclòs en el preu (12 euros) un dinar i també una samarreta commemorativa. Les entrades es poden adquirir fins dissabte a la tarda al web del festival (www.itacacultura.cat) i el matí del mateix diumenge abans de l'inici de la caminada, que sortirà a les 10 hores des del peu del Montgrí.

Aquest serà el tret de sortida d'un edició del festival Ítaca que es desenvoluparà principalment durant els caps de setmana fins el mes de juliol a diferents localitats del Baix Empordà.

El festival, però, que toca moltes tecles, ja fa dies que té en marxa l'obra de teatre Cosas que nunca se olvidan, on l'actor Xavier Bobés fa retrocedir l'espectador als anys de la seva infantesa i joventut. Les 17 representacions programades tenen lloc a la biblioteca del Centre Fraternal de Palafrugell per a només 5 espectadors per funció.

L'Ítaca, que té per objectiu reivindicar que la cultura «no és un luxe», ha programat, d'altra banda, el cicle de conferències Nous referents pel canvi social, amb la voluntat de reflexionar sobre temes d'actualitat, enguany per exemple sobre la crisi dels refugiats.

El cicle es va iniciar ahir a la Casa de Cultura de Girona, amb la conferència de Última hora des de Lesbos. Presentació de Proactiva Open Arms, de la metgessa Ana Hernández, representant d'aquesta entitat d'aquesta entitat sense ànim de lucre. El 26 de maig al Cinema Montgí, de Torroella de Montgrí, tindrà lloc el debat El procés cap a la independència, i ara què?, amb el periodista i exdiputat de la CUP, David Fernández, i el senador d'ERC i exmagistrat, Santiago Vidal.