Després que 'Alcaldessa' s'emportés el premi a millor director per Pau Faus en la recent edició del Festival de cinema de Màlaga, el documental sobre Ada Colau arriba aquest divendres als cinemes d'una desena de ciutats de l'Estat, entre elles Girona, que projectarà la pel·lícula a les sales Albéniz Plaça.

'Alcaldessa' retrata el conflicte d'una persona que està en camí de convertir-se en allò que moltes vegades ha qüestionat", va dir el seu director Pau Faus en una entrevista. Un documental que segueix els passos de Colau des dels inicis de la candidatura de Barcelona en Comú fins que és investida alcaldessa.

Faus va conèixer a Ada Colau a la PAH als principis del 2013 i va formar part de l'equip encarregat dels vídeos de la plataforma. Posteriorment, quan va començar el procés de Guanyem Barcelona, van veure que hi havia una història molt clara per explicar. Així mateix, eren conscients que podien tenir accés privilegiat a la protagonista.

"Li vam plantejar a Colau si estaria disposada, durant aquest seguiment de la candidatura, a comentar en primera persona com vivia ella aquest viatge", va explicar. Faus va assenyalar que aquests són espais on Colau "va compartir com vivia el procés i s'abstreia de l'escenari i dels debats".

La cinta segueix els passos de Colau durant un any, des dels inicis de la candidatura de Barcelona en Comú fins al dia en què va ser investida alcaldessa de la capital catalana. A través del format vídeo-diari, l'actual alcaldessa comparteix amb la càmera els dubtes i les contradiccions que tot aquest procés li comporta.

En paral·lel al seu relat en primera persona, la càmera s'endinsa sense filtres en les entranyes de la candidatura i en la campanya electoral. 'Alcaldessa' arrenca el juny del 2014, quan la cofundadora de la PAH decideix liderar un grup de persones vinculades a moviments socials, partits d'esquerres i associacions veïnals per crear la plataforma ciutadana Guanyem.

En l'apartat documental, el 19è Festival de Cinema de Màlaga ha premiat 'Nosotras. Ellas', de Julia Pesce, com a millor cinta. Pau Faus per 'Alcaldessa' i Jorge Caballero per 'Paciente' han compartit ex aequo el guardó de millor director documental. 'Alcaldessa' és el primer llargmetratge del barceloní Pau Faus.