Portabella: «Vaig trencar amb els codis del cinema i vaig quedar fora del mercat»

El realitzador figuerenc, que participa al DocsBarcelona, diu que es va plantejar l'ús del cinema com a instrument polític i «va ser un èxit»

30.05.2016 | 06:53
Portabella: «Vaig trencar amb els codis del cinema i vaig quedar fora del mercat»

El cineasta Pere Portabella, que participa al festival DocsBarcelona, ha rememorat en una entrevista la seva trajectòria com un productor i director que al seu moment va subvertir els codis del llenguatge cinematogràfic: «Vaig trencar amb els models i em vaig quedar fora del mercat».
«Em vaig plantejar políticament l'ús de l'instrument del cinema i va ser un èxit», afirma Portabella, de 87 anys, que el 1959 va fundar la productora Films 59 després de conèixer el director Carlos Saura, per portar a la pantalla el guió de Los golfos, pel·lícula a la qual van seguir El cochecito, de Marco Ferreri, i Viridiana de Luis Buñuel, definida com «un esclat terrible per a l'època».
Portabella explica que la seva manera de fer cinema sempre ha estat contrària a la visió de la indústria, així que es va mantenir al marge del mercat «com a element que valora i distribueix» des de l'inici: «La meva ruptura amb tot allò establert va ser radical i mai he trobat un productor que volgués fer una producció amb mi, mai».
El cineasta figuerenc, que es va refugiar a Itàlia a causa de la dictadura franquista, es va posar «al costat de la càmera» de la mà del director Francesco Rosi, amb qui va col·laborar a la pel·lícula El momento de la verdad, cosa que el va animar, en tornar de l'exili, a debutar com a director amb No compteis con los dedos, amb el poeta Joan Brossade guionista.
«Una pel·lícula has de veure-la abans de fer-la i aportar la teva mirada», subratlla Portabella, qui afegeix que, a partir d'aquí, el que busca són interlocutors de pràctiques artístiques diferents a la seva i porta a terme una sèrie de reunions on va elaborant «una agenda, més que un guió», amb la qual treballa les seves idees i marca els ajustos del procés.
«Mai he fet un guió en el sentit clàssic perquè mai he fet un argument -especifica-, sinó que connecto la història per mecanismes de suggeriment i percepció, conclusions poètiques i fragmentació per crear una altra continuïtat».
Influenciat per la filosofia i els moviments de les avantguardes artístiques, així com pel pintor Antoni Tàpies i l'escultor Eduardo Chillida, el cineasta ha realitzat més de 20 pel·lícules «atemporals», com El silenci abans de Bach, Pont de Varsòvia, Umbracle o les que tracten del pintor Joan Miró.
De Cuadecuc, vampir, pel·lícula basada en El Comte Dràcula de James Franco i prohibida per la censura franquista, ha destacat «la voluntat de transgredir l'obra original i les seves textures».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema