Durant una reunió eclesial en què s'analitzava la situació religiosa, econòmica, cultural i política actual, la majoria de valoracions semblaven reflectir versions actualitzades de les plagues d'Egipte.

Respecte de l'Església, la pregunta clau era què hem fet malament perquè els infants batejats no siguin inscrits a la catequesi; o per què després de la comunió no continuïn la seva formació; o per què les confirmacions disminueixin considerablement; o per què als mitjans de comunicació pocs opinadors ofereixin raons de pes per entendre i difondre la proposta cristiana; a més de l'absència continuada de joves a les nostres comunitats parroquials, mancades també de persones d'entre 30 i 50 anys.

Sobre la dimensió política, es comentava la incapacitat d'un diàleg serè per arribar a acords pensant de debò en el bé comú de la ciutadania. En aquest punt l'expressió era, sobretot, de desconcert -què passarà?-, amb la sensació generalitzada de trobar-nos enmig d'un laberint, del qual no s'entreveu una sortida a curt termini. I es lamentaven també les desqualificacions i insults habituals entre els qui, pel seu estatus públic, haurien de ser referents per a les noves generacions.

D'altres participants a la reunió constataven dolorosament que un important percentatge de ciutadans ha de continuar estrenyent-se el cinturó i ha de fer equilibris de tota mena per arribar a final de mes, mentre veuen que, d'una manera legal o servint-se de corrupteles, d'altres s'han enriquit exageradament. I en l'àmbit de la cultura, que sembla reduïda a uns cercles privilegiats, lamentaven que sovint s'imposa l'autoanomenada pornocomunicació, que està guanyant la partida a moltes altres expressions culturals.

Certament, semblava l'enumeració de tot un seguit de desastres que convidaven a una actitud reactiva i defensiva, a un individualisme creixent o, encara pitjor, a un "ja s'ho faran!". Tanmateix, penso que la valoració no era del tot justa i real. S'oblidaven de tants i tants signes d'alliberament i de salvació que, afinant bé la mirada, ens adonarem que també són ben presents enmig nostre[...]" (extret del Full Parroquial).