El jaciment d'Empúries ha incorporat a la visita la museïtzació de l'àgora i l'estoa -un edifici que s'utilitzava com a llotja i oficines de comerç- després de restaurar-los.

Els treballs, que s'han fet amb l'ajuda d'un equip multidisciplinar, han tingut un cost de 467.764 euros i han permès recuperar i fer més comprensible dos dels espais més importants de la part antiga del jaciment que daten del segle II a.C i que eren el centre públic de la ciutat.

El conseller de Cultura, Santi Vila, va subratllar ahir a Empúries que aquest és un jaciment "viu" on cal seguir treballant-hi per recuperar-lo i posar-lo en valor.

La intervenció s'emmarca en el programa Patrimoni en Acció impulsat pel Departament de Cultura i l'Obra Social 'la Caixa'.

Els dos espais reformats formen part del que es coneix com a Neàpolis grega d'Empúries, un conjunt arqueològic d'una importància excepcional perquè és l'única ciutat d'època grega que es conserva a la península ibèrica.

L'estoa era un edifici que s'utilitzava com a llotja, per a oficines comercials i també com a espai de reunions cíviques.

La directora del MAC-Empúries, Marta Santos, subratllava ahir la importància d'aquest espai "fonamental" per la ciutat pel seu caràcter portuari.

L'edifici era de planta rectangular amb un frontal obert que donava a l'àgora -l'altre espai que s'ha restaurat- i estava porticat amb dues línies de columnes.

Al seu fons, hi havia nou espais que funcionaven com a oficines comercials que obrien al pòrtic. A més a més, l'edifici tenia quatre cisternes a l'interior, una claveguera frontal i tres graons que l'alçaven respecte la plaça.

Les restes conservades s'han trobat a nivell de fonamentació i per tant no s'ha conservat cap element de l'alçat. Això feia, segons Santos, que el visitant tingués moltes dificultats per entendre com era.

Ara, amb la restauració, s'han col·locat sis tambors (cilindres) del que seria el primer tram de columnes del porticat. La plataforma, enlairada pels esgraons, permet una visió global de les excavacions i de les cisternes que s'han recuperat en aquesta intervenció.

Pel que fa a l'àgora, el que s'ha fet ha estat bàsicament posar un sauló compactat de color ocre al terra per donar-li la importància que tenia aquest espai públic així com la construcció d'una pèrgola oberta com a espai de descans i umbracle.

La il·luminació és un altre dels elements que s'han tingut en compte pensant en l'acompanyament del visitant durant la nit. Amb la llum s'han volgut destacar elements com ara l'interior de les cisternes o la canal històrica que ressegueix un dels perímetres de l'àgora.

Durant aquest any també s'està duent a terme la primera fase de rehabilitació del que es coneix com a criptopòrtic i peristil de la Casa dels Moasaics que es corresponen a l'època tardana amb una inversió de 543.728 euros. Aquest projecte culminarà a la tardor amb la incorporació de recursos audiovisuals i museogràfics a l'interior del criptopòrtic.

Entre les autoritats, també hi havia l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, i el director d'Institucions de CaixaBank de Catalunya, Joaquim Macià.