Joan Jordi Miralles va guanyar ahir al vespre el 50è premi Marian Vayreda de prosa narrativa dels premis literaris Ciutat d'Olot. Carme Cruelles Rosales va guanyar el premi Joan Teixidor de poesia i Francesc Puigpelat va rebre el Premi de Novel·la Juvenil.

Miralles (Osca 1977) és doctor en Teoria, anàlisi i documentació cinematogràfica per la Universitat Pompeu Fabra. Imparteix docència de narrativa de la imatge, iconografia i llenguatge audiovisual a l'Escola Superior d'Imatge i Disseny IDEP. Ha publicat les novel·les L'Altíssim (premi Andròmina, Edicions Tres i Quatre, 2005), L'úter de la balena (premi Vila de Lloseta, Editorial Moll, 2010) i Una dona meravellosa (LaBreu, 2014), a més de les peces teatrals Això és Àustria (premi deTeatre Mediterrani Pare Colom, Lleonard Muntaner, 2012) i la recent Els nens feliços (Les MalesHerbes, 2016).

Ahir va guanyar el premi Marian Vayreda, valorat en 10.000 €, amb l'obra La intimitat de les bèsties. Josep Lluch (editor del premi Marian Vayreda) va presentar l'obra. "És un recull -va dir- de set relats llargs, expansius, desenvolupats en un clima comú de contemporaneïtat". Margarida Casacuberta (membre del jurat) va seguir: "La intimitat de les bèsties fa referència a la condició humana". Va exposar: "Relacions d'amor, odi i violència". El guanyador, Jordi Miralles, va tenir un record per al seu avi aragonès que en base el fet que el seu nét havia nascut en divendres sant va pronosticar que seria sant. Després, va explicar que l'obra de Marian Vayreda (1853-1903) ha estat i és un referent pel seu desenvolupament com a escriptor.

Carme Cruelles Rosales (Sant Carles de la Ràpita) es va endur el Joan Teixidor de poesia pel recull d'haikus Delta. A més d'un premi econòmic de dos mil euros, Viena Edicions publicarà el poemari. El jurat va definir el treball guanayador d'obra unitària, singular i d'una gran potència lírica. Cruelles va explicar: "L'obra ha estat inspirada en les muntanyes de sal i les belles llacunes on s'emmiralla Sant Carles de la Ràpita". La poesia -segons ella- no és complicada. Va posar d'exemple els seus alumnes, als quals els dóna un bon vers i ja no poden sortir de la bona lírica.

En la categoria de novel·la juvenil, va recollir el premi Francesc Puigpelat per la novel·la L'àliga perduda dels nazis. La dotació és de 4.500 euros i la publicació de l'obra anirà a càrrec de Llibres del Segle. En aquesta categoria el jurat ha declarat finalista l'obra Tocar el cel d'Alena Pons.

Sobre la història de L'àliga perduda pels nazis, Josep Gomis va explicar: "És una història potent que fa referència a una fets que van passar l'any I dC". Va explicar: "Va ser una batalla en la qual van ?desaparèxer 3 legions de Roma i les seves àligues". Al voltant de 1930 anys després, Hitler volia recuperar l'àliga per convertir-la en un símbol d'Alemanya però no ho va aconseguir. En canvi -segons Gomis- la van trobar uns joves. El problema va estar en el fet que un coronel nazi que residia a l'Argentina també la volia.

L'edició d'ahir era especial perquè els Premis Literaris Ciutat d'Olot Marian Vayreda i Joan Teixidor van complir 50 anys.

En total, aquest 2016 es van presentar 146 obres als Premis Ciutat d'Olot: 59 Marian Vayreda, 71 al Joan Teixidor i 16 al de Novel·la Juvenil.