Un consorci internacional de científics ha identificat 38 variants genètiques que poden causar migranya -28 de les quals, completament noves-, un fet que suposa la més gran troballa sobre les causes d'aquesta malaltia realitzada fins a la data. Els resultats de l'estudi, realitzat per investigadors de la Universitat de Barcelona, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l'Institut d'Investigació de l'Hospital Vall d'Hebron, es publiquen a Nature Genetics. Per a l'estudi, s'ha comparat el genoma de 375.000 individus dels Estats Units, Austràlia i Europa, 60.000 d'ells amb migranya.

La migranya és un trastorn que afecta mil milions de persones a tot el món (15-20% de la població mundial), i el 12 per cent de la població espanyola, la majoria d'elles dones. Aquest trastorn, altament incapacitant, causa cefalees, nàusees, vòmits i hipersensibilitat a la llum i al soroll, i en els casos més severs provoca la paràlisi temporal de mig cos.

Malgrat la seva alta freqüència -una de cada set persones en el món la pateix-, les causes de la migranya són encara "molt desconegudes", assegura la biòloga de l'Institut d'Investigació de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Ester Cuenca-León. "L'estudi és important perquè ajudarà a completar el mapa genètic de les diferents formes de migranya, a definir els mecanismes genètics que estan darrere d'aquest trastorn i a buscar tractaments que combatin les causes, no només els símptomes", afegeix la investigadora.

Fins ara, s'havien identificat algunes variants genètiques (alteracions en alguna lletra d'un gen) de les formes de migranya més rares, les que es produeixen per la mutació d'un únic gen i que es donen "en menys d'una persona de cada mil", puntualitza Bru Cormand, investigador de la Universitat de Barcelona i membre del Consorci Internacional de Genètica de les Cefalees. "És el cas de la migranya hemiplègica, per exemple, que causa la paràlisi de la meitat del cos i està originada per un sol gen en cada família". Això no obstant, en estar provocades per un únic gen i ser molt més infreqüents, la causa genètica d'aquesta classe de migranyes ha estat "fàcilment identificable", afegeix Cuenca-León. En el cas de la migranya comuna, per contra, el mapa genètic d'aquesta malaltia és molt més variat.

"La migranya comuna té una base genètica complexa i poligènica, és a dir, que per patir aquest trastorn cal tenir diversos gens alterats. És la suma de cadascuna d'aquestes alteracions la que al final condueix a la migranya", assenyala Bru Cormand, membre del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Minoritàries (CIBERER).

Gràcies a l'enorme mostra d'aquest estudi (375.000 individus), els investigadors han pogut realitzar una metanàlisi que ha permès identificar 38 variants genètiques associades a la migranya, 28 de les quals no s'havien descrit abans, i dotze més van ser descobertes en diversos treballs previs.