Si hi ha un festival d'estiu a la fresca, amb tots els concerts a l'aire lliure, aquest és el Tempo Sota les Estrelles, que ofereix una singular oferta de menjar, beure, música i patrimoni a la plaça dels Jurats de la Girona antiga, on es fan els concerts de pagament. El públic que ho desitgi pot reservar taula per sopar durant l'espectacle, servit pel restaurant El Ginjoler.

I una miqueta més amunt, als jardins del passeig Arqueològic, hi haurà obert cada dia des de les 12 del migdia i fins la una de la matinada el Village Tempo, un espai «de somni» on tindran lloc les actuacions gratuïtes, maridades amb una carta de tapes i begudes, en una oferta informal que busca la cuina del producte autòcton de proximitat.

La 8ena edició del Tempo arriba potenciada per oferir una setantena d'activitats del 22 de juliol al 12 d'agost, amb una forquilla de preus per als concerts de pagament dels 13 als 22 euros.

El director del festival, Albert Candela, va destacar ahir en la presentació una programació musical amb tres caps de cartell, el primer dels quals és Carmen Souza & Theo Pascal. L'exotisme és la nota dominant en la veu d'una cantant nascuda a Lisboa, que viu a Londres i té arrels a Cap Verd. Ella serà la responsable del concert inaugural del Tempo el 22 de juliol a les 10 de la nit. No menys singular serà l'espectacle de la Big Band Basket Beat Barcelona (25 de juliol), orquestra formada per nens del carrer que generen les seves melodies amb pilotes de bàsquet. La presència dels Basket Beat s'aprofitarà per oferir un taller als interessats a aprendre a fer sonar una pilota de bàsquet.

El tercer cap de cartell és la St. Paul & The Broken Bones, una banda que ha estat telonera ara fa un any de la gira de The Rolling Stones. Els St. Paul & de Broken Bones actuaran el 29 de juliol.

Uns dies abans ho hauran fet Pep Poblet & Nito Figueras, que el 22 de juliol presentaran el disc Elles, i la Giorquestra en petit format sota la batuta del compositor empordanès Marc Timon, per oferir el dia 28 un repertori de música de pel·lícules (Star Wars, Indiana Jones, Harri Potter...) que no oblidarà la banda sonora de Joc de Trons.

Els concerts de pagament es completaran amb una nit de vins més tapes més la música de Tokaji Quartet (1 d'agost), la multiinstrumentista sueca Gunhild Carling amb la Jove Big Band de Girona (3 d'agost) i la nova figura andalusa del folk, l'artista Anni B Sweet, que promet una nit de feminitat i tendresa per tancar els concerts de pagament del festival el 5 d'agost.

L'activitat continuarà una setmaneta més al Village Tempo, on a més de cadires hi ha gandules on un es pot gairebé estirar, i on la gent es mou de manera més informal a les barres i el mercat gastronòmic a la zona més pròxima a l'escenari.

El festival Tempo ha anat trobant la seva personalitat oferint aquest ambient de festa major en un jardí de luxe amb molta música en directe que algunes nits té com a protagonistes els dj's.

Rocio Facks, Marion Harper, Waltrappa & The Cashmakers, Paula Grande o Karol Green són alguns dels artistes que demostraran les seves habilitats sota les estrelles al Village Tempo.

El festival espera aquest 2016 un total de 19.500 espectadors, quan l'any passat en va tenir 12.600. El 70% és públic local i el 30% gent que estan de pas als hotels.

Francesc Ten, director dels Serveis de Cultura de la Generalitat, Albert Piñeira, diputat de Cultura de la Diputació i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, van participar ahir a la presentació del festival al passeig Arqueològic.

L'alcadessa va dir que aquest és un festival «per al·lucinar tranquil·lament assegut a la fresca amb gastronomia més música. És impossible no tornar, és impossible no emocionar-se», va dir.