La recent troballa del carnet de reporter de l'escriptor Antoine Saint-Exupéry, quan va recalar a Espanya com a enviat especial del diari Paris-Soir per informar del front de Madrid durant la Guerra Civil (1936-1939) , ha donat lloc a una nova dimensió de l'Arxiu de Salamanca com a focus cultural. A punt de complir-se deu anys de l'aprovació de la Llei de la Memòria Històrica, l'arxiu pot superar la imatge d'epicentre de disputes polítiques i judicials amb què va saltar a l'opinió pública fa una dècada, i esdevenir un referent cultural de primer ordre perquè «és un autèntic tresor per descobrir».

Així ho creu l'investigador Policarpo Sánchez, especialitzat en patrimoni i un dels millors coneixedors del seu fons documental, on acaba de trobar el permís de fotògraf que la Junta Delegada de Defensa de Madrid va expedir el 16 d'abril de 1937 a l'autor d'El Petit Príncep, Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944), a qui van avalar el poeta i periodista Corpus Barga i el llavors ministre d'Estat de la II República, Julio Álvarez del Vayo.

Un altre dels documents trobats, en aquest cas com afiliat del sindicat anarquista CNT, correspon a l'actor de teatre i televisió Paco Martínez Soria (1902-1982), datat per a la temporada 1937/1938 en la qual va debutar com a actor principal en un migmetratge còmic ( Paquete, el fotógrafo público número uno), produït per aquesta organització.

Sánchez, que avui informarà a Salamanca d'una proposta al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per afavorir l'ús cultural de l'Arxiu de Salamanca, ha trobat també una carta del fundador i director de l'FBI, John Edgar Hoover, en la qual sol·licitava a la II República informació sobre l'activitat de determinats ciutadans d'Estats Units a Espanya. «És hora de treure el veritable partit que té l'Arxiu de Salamanca, de posar de manifest el seu autèntic valor cultural, de donar-li el suport definitiu com a focus d'interès mundial», també des de la perspectiva històrica i social, va explicar ahir, en declaracions a l'agència Efe.

Aquest centre, principalment configurat a partir de la documentació política, social, sindical i policial que el règim franquista va requisar al final de la contesa fratricida per a fins depuratius i de repressió, va ser dipositat a l'Arxiu General de la Guerra Civil, creat a Salamanca, i que actualment es denomina Centre Documental de la Memòria Històrica.

«Més de la meitat dels seus fons van quedar sense classificar» quan van perdre interès per al règim de Franco, «més preocupat amb el pas del temps en l'aparició de nous enemics, diferents als vençuts en la

Guerra Civil», cosa que també va redundar en l'absència d'una classificació amb criteris arxivístics. El resultat és «una gran quantitat de fons sense catalogar», caixes sense obrir i papers extraviats, és a dir en llocs inesperats com el carnet de Saint-?Exupéry, gràcies a una consulta «document per document».