Les 53 peces fins ara emmagatzemades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ja són al monestir de Santa Maria de Sixena des de les cinc de la tarda d'ahir.

L'executiu català ha donat així compliment parcial a la sentència provisional del jutjat de primera instància número 1 d'Osca, que havia ordenat traslladar les 97 obres d'art en litigi a l'Aragó abans del 25 de juliol.

L'enviament d'aquest dimarts, però, no inclou les 44 obres en litigi restants que hi ha al Museu de Lleida perquè estan catalogades i protegides per la Llei de Patrimoni. La consellera de Cultura del govern de l'Aragó, Mayte Pérez, a més de l'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, i altres autoritats aragoneses van esperar l'arribada les obres d'art des del mateix monestir.

Els béns en litigi van ser adquirits per la Generalitat a les monges de l'orde de Sant Joan de Jerusalem mitjançant contractes de compravenda de dates 28 de gener de 1983 i 17 de desembre de 1992, i pel Museu Nacional, el 20 de juny de 1994.

Les obres dipositades fins ahir al matí al magatzem del MNAC d'acord amb la resolució del Departament de Cultura són dues fulles de porta de fusta policromada del segle XIII; quatre frescs traspassats a tela de Mateu Ferrer i anònims del segle XVI; una pintura sobre tela del segle XII; un conjunt format per 13 petits fragments de pintures sobre tela del segle XIII; un conjunt amb 37 peces d'indumentària entre les quals hi ha casulles, estoles, maniples, dalmàtiques, capes pluvials, mantons, xals, fragments de mantellines i un vestit femení, totes datades entre els segles XVIII i principis del XX; tres reliquiaris del segle XIX; tres fragments de plats de ceràmica; dues culleres; dues palmatòries; una forquilla; un pom de bordó; un fragment de rajola; una tapa sopera de ceràmica; un plat ceràmic de color blau; una escudella ceràmica daurada; una faldilla brodada; cobertes de llibres, una col·lecció de manuals notarials dels segles XVI-XVIII, una col·lecció de pergamins, llibres de cor, cartes i documents varis; dues pedres tallades; un fragment de creu de terme; i una caixa forta de ferro.

El judici sobre la propietat de les 97 obres d'art de Sixena va tenir lloc el 27 de febrer de 2015 al jutjat de primera instància número 1 d'Osca i la seva titular, Maria del Carmen Aznar, va declarar nul·les les compres, en la sentència emesa el 8 d'abril de 2015.

Despeses de conservació

D'altra banda, el Consorci del Museu de Lleida ha interposat una demanda civil contra l'ordre de monges santjoanistes del monestir de Sixena per reclamar les despeses de conservació i manteniment en dipòsit durant 80 anys de les obres comprades per la Generalitat i que el jutjat aragonès obliga a tornar.

Segons va informar ahir l'advocada de la Diputació de Lleida i Oficial Major, Chari Rodríguez, la institució provincial, que forma part del consorci, ha aprovat la presentació d'aquesta nova demanda en base al «dret de retenció» que contempla el Dret Civil Català.