LLUITADOR CONTRA LES INJUSTÍCIES

22.08.2016 | 06:42

Dimecres passat, Víctor Mora ens va deixar a l'edat de 85 anys. En els darrers dies, hem pogut veure com nombrosos mitjans de comunicació s'han fet ressò de la notícia, lloant la trajectòria literària i vital d'un dels referents de la nostra literatura.
Va conrear la novel·la realista durant l'etapa fosca del franquisme, en la dècada dels anys 60, retratant la societat del moment de forma magistral, amb títols de la importància d'Els Plàtans de Barcelona i París Flash-Back, però el seu gran reconeixement mediàtic li arriba com a guionista de còmic, intel·ligent i audaç, de la mà del seu gran personatge, El Capitán Trueno, convertit en una de les grans icones del gènere, que perviu a l'imaginari col·lectiu d'unes quantes generacions que van créixer llegint les historietes que Edicions Bruguera editava amb el cavaller com a protagonista.
La seva obra va rebre el reconeixement del govern francès amb la distinció com a Cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres, l'any 1991, i posteriorment, l'any 1997 amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
A l'Escala, la notícia de la mort de Víctor Mora ha estat rebuda amb especial tristesa. El Capitán Trueno va néixer el 1956 a la nostra vila, concretament al castell Carolingi situat en el nucli de Sant Martí d'Empúries. Amb aquest antecedent com a fet notable, que Víctor Mora va proclamar reivindicant les arrels escalenques i empordaneses de l'heroi, ara fa 10 anys, a partir de l'entusiasme de l'escriptor i la seva esposa Armonía Rodríguez, d'algunes altres persones que actualment formen part de la Fundació com a patrons, i amb la implicació de l'Ajuntament de l'Escala, es va crear la Fundació Víctor Mora, amb seu a la nostra població.
Des dels seus inicis, la institució ha treballat en la preservació i difusió de l'obra de l'escriptor a partir de diferents iniciatives culturals, adquirint especial rellevància el Premi Víctor Mora de Narrativa Breu, un guardó literari d'àmbit nacional català que possibilita la publicació dels relats dels joves escriptors que resulten finalistes.
Amb el traspàs de l'escriptor, se'n va també un lluitador contra el feixisme i les injustícies socials; i la Fundació Víctor Mora té la responsabilitat de gestionar amb encert un llegat que va més enllà de la preservació del patrimoni material literari i la seva difusió. És el moment, també, de reivindicar el missatge honest, valent i compromès d'un heroi que, acompanyat de Goliath i Crispin, amb noblesa, elegància i sentit de l'humor, va ser, igual que el seu creador, un exemple de lluita contra la tirania, contra la injustícia i contra l'opressió del poderós vers el dèbil.
Expressem el nostre condol a la família i la nostra gratitud pel llegat que ens deixa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema