Ha calgut arribar a la 16a edició del Girona Jazz Festival per aconseguir el que el seu director, el guitarrista Francesc Ubanell, defineix com «el cartell perfecte»: la combinació de grans noms de l'escena internacional com Tom Harrell, Jeff Ballard i Carles Benavent amb joves músics emergents com el pianista Xavi Torres, la banda Patáx, la cantant Mathilde Toussaint, Lasting Groove o Toni Saigi & Adreu Moreno.

El festival acollirà aquests i altres artistes entre el 17 i el 30 de setembre a diferents escenaris gironins i a Banyoles. El concert inaugural consistirà en una mostra de grups d'estudiants del Taller de Músics de Barcelona, el col·lectiu de jazz del Conservatori de Perpinyà i formacions d'alumnes de l'Escola de Música Moderna de Girona.

Ubanell va explicar ahir en la presentació que el Girona Jazz Festival tindrà enguany menys concerts gratuïts que en les passades edicions. En les propostes de pagament, el preu de les entrades oscil·larà entre els 3 i els 15 euros.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va destacar el «valor de renovació» del Girona Jazz Festival i, alhora, la seva «solidesa».

No són pocs els motius per siuar Tom Harrell Quartet com el cap de cartell del festival. El trompetitsta d'Illinois ha esdevingut «un mite» i destaca també en la faceta de compositor a qui el crític Bill Milkowski ha arribat a definir com «el que escriu amb més intel·ligència, profunditat i cor del jazz actual». La de Girona serà una actuació única a l'Estat espanyol i el seu debut a l'Auditori de la Devesa.

Un altre nom que desencadena la passió dels melòmans és el de Jeff Ballard. L'imaginatiu bateria, conegut per haver-se iniciat amb Ray Charles i haver treballat amb Bard Mehldau i Chick Corea, visitarà Girona amb un trio que inclou Lionel Loueke, acompanyant habitual de Herbie Hankock.

Són grans noms internacionals, també el del català Carles Benavent, que ha treballat ni més ni menys que amb Chick Corea, Quincy Jones i Miles Davis, i és considerat hereu de Jaco Pastorius. Va col·laborar amb Paco de Lucía.

Grans noms en combinació amb noms emergents com Patáx (amb un tribut a Miquel Jackson), la banda de fusió més prometedora de l'Estat espanyol, el pianista Xavi Torres (va visitar el festival fa uns anys com a emergent i ara torna com una figura consolidada al nord d'Europa) o Mathilde Toussaint, una veu de tot just 22 anys considerada tota una troballa.