Troben una de les parets del temple que presidia el fòrum romà de Llívia

Es tracta de l'únic assentament al Pirineu amb una infraestructura d'aquestes característiques

19.09.2016 | 11:25
Troben una de les parets del temple que presidia el fòrum romà de Llívia

La darrera campanya d'excavacions que s'està duent a terme al Fòrum Romà de Llívia ha tret a la llum un mur de grans dimensions que per la seva dimensió i situació, a un extrem del Fòrum, podria tractar-se d'una de les parets del temple. De fet, els arqueòlegs ja treballaven amb aquesta hipòtesi gràcies a les prospeccions anteriors, que també van permetre localitzar els extrems del fòrum, just a tocar de l'església, i conèixer-ne les mides, uns 42 metres i mig d'ample i podria ser rectangular.

El codirector de l'excavació, Jordi Guàrdia, ha assenyalat que els principals indicis que fan pensar que és un temple són que és "l'habitació més gran" del Fòrum i "està centrada a la part nord". A més, afegeix, "només hem trobat delimitació en planta, no està compartimentat, però ara haurem de guanyar fondària per estar més segurs".

L'actual campanya d'excavacions al jaciment roma de Iulia Libica ha deixat al descobert una de les parets del que sembla ser el temple que presidia el fòrum de la ciutat. Guàrdia ha manifestat que en anteriors campanyes ja havien trobat "una ara, part d'una estàtua de marbre i una inscripció", tot això, segueix, "ens feia pensar que hi havia un temple".

El fòrum romà de Llívia és l'únic que es coneix al Pirineu, la resta de fòrums que hi ha a Catalunya, quatre, de característiques similars, es troben en ciutats de la costa. El codirector de l'excavació explica que el fòrum de Llívia comptaria amb un temple, una basílica, una plaça central vorejada de porxos i una cúria, "és on es reunien els òrgans administratius, polítics i religiosos", remarca Guàrdia. Això, segueix l'arqueòleg, "ens senyala la importància de la ciutat en època romana".

Una dotzena d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona participen en aquesta darrera campanya, supervisada pels arqueòlegs Jordi Guàrdia i Cèsar Carreras. Les excavacions al Fòrum romà de Llívia van començar fa gairebé vint anys, després que unes obres d'una promoció d'habitatges deixessin les restes al descobert. Fins ara s'han pogut trobar peces de ceràmica, fragments d'estàtues i marbres provinents del Mediterrani o l'esquelet d'un macaco.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Mor l´actor Federico Luppi

L'intèrpret argentí, de 81 anys, es trobava hospitalitzat per complicacions amb un hematoma

Vicenç Pagès crea el seu Robinson urbà explorador en la seva nova novel·la

Vicenç Pagès crea el seu Robinson urbà explorador en la seva nova novel·la

L'escriptor figuerenc explica que el llibre tracta sobre què passa quan una persona entra a un...

L´arquitecta Carme Pigem rep el premi MadWomen d´arquitectura

És membre de RCR d'Olot, col·lectiu que d'altra banda també ha estat premiat amb l'Oris Roca Award...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema