Lagartijas tiradas al sol obre el cicle iberoamericà de Temporada Alta

La cia mexicana porta a La Planeta tres obres de teatre documental

16.10.2016 | 10:06
Una escena de l´obra

La companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol obrirà la programació iberoamericana del festival internacional Temporada Alta amb tres muntatges de teatre documental titulats Tijuana, Veracruz i Santiago Amoukalli.

Les representacions tracten arguments relacionats amb la situació política a Mèxic i són les primeres del nou cicle de 32 peces impulsat per aquest grup teatral, una per a cada estat mexicà.

Com sobreviure amb el salari mínim de 3 euros, una història real d'assassinats, corrupció i falta de llibertat d'expressió i la hipocresia dels projectes d'art social, centren les temàtiques dels muntatges, que es podran veure avui i demà a la sala La Planeta.

El projecte de les 32 representacions es va plantejar com "un intent d'acabar" amb el discurs "massa generalitzat" que "la majoria de persones, fins i tot els mateixos mexicans", tenen de "la política del país", va explicar el director de la companyia, Gabino Rodríguez.

És per això que per fer cada obra "ens endinsem en la realitat de la localitat, mirant de reflectir la situació social que hi ha", segons la directora adjunta, Luisa Pardo.

Tijuana, el primer dels tres muntatges, posarà en escena avui (21h) l'experiència de Gabino Rodríguez, que durant sis mesos va esdevenir un habitant d'aquesta ciutat mexicana. Això voldrà dir, entre d'altres qüestions, intentar sobreviure amb el salari mínim legal de la zona, equivalent a 3€.

Per mirar de sobreviure, en alguna ocasió el personatge també haurà de fer activitats no regulades.

"Mostra la ironia de les lleis que expulsen la gent de l'activitat legal".

La segona creació és Veracruz, nos estamos desforestando o cómo extrañar Xalapa, que en forma de conferència i amb veus de testimonis anònims s'aproxima a la xarxa corrupta creada entre traficants i polítics d'aquesta ciutat, en un context de violència extrema.

Luisa Pardo delectarà amb les seves paraules el públic de la sala Planeta dimecres (12h).

Sis hores més tard, a les 18.00 h, el mateix emplaçament acollirà la tercera representació, titulada Santiago Amoukalli.

És una història ambientada en un lloc fictici del sud-oest de Mèxic que il·lustra la marginació d'alguns poblats del país, on una part important de la població no parla castellà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema