El mòdul Schiaparelli entrarà avui a l'atmosfera de Mart i baixarà i aterrarà a la seva superfície mitjançant una maniobra molt complexa. El mòdul es va separar diumenge de l'Orbitador de Gasos Traça a una distància de 900.000 quilòmetres del planeta vermell i després d'haver viatjat junts des de març en la missió ExoMars.

Aquest projecte de l'Agència Espacial Europea (ESA) i la russa Roscosmos té com a objectiu buscar vida a la superfície de Mart, de tipus bacterià.

En definitiva es vol comprovar si hi ha i va arribar a haver vida en el passat a Mart, que en el seu origen tenia condicions similars a la Terra i favorables a la vida. No obstant això, la funció principal de Schiaparelli és demostrar com funcinen les noves tecnologies europees per descens i aterratge, concretament el control de l'orientació i velocitat en el contacte amb la superfície.

Des de diumenge Schiaparelli es dirigeix a Mart en mode d'hibernació per reduir el seu consum d'electricitat. Està previst que sigui activat poques hores abans d'entrar a l'atmosfera, a una altitud de 121 quilòmetres i una velocitat d'uns 21.000 quilòmetres per hora (km / h), que s'anirà frenant amb un escut tèrmic aerodinàmic.

L'entrada en l'atmosfera està prevista per avui a les 14.42 hores GMT, segons l'ESA. Als tres minuts d'haver començat el descens, quan la velocitat de Schiaparelli s'hagi frenat fins als 1.650 km / h i es trobi a una distància d'11 quilòmetres sobre la superfície de Mart, es desplegarà un paracaigudes.

Schiaparelli, anomenat així en honor a l'astrònom italià, provarà durant l'entrada un escut tèrmic, que és més gruixut per si l'entrada es produeix enmig d'una tempesta de sorra, un paracaigudes supersònic de 12 metres de diàmetre i sistemes de guiatge, navegació i control, així com una estructura deformable per a la presa de terra.

Als quatre minuts d'haver iniciat el descens, a una altitud de 72 quilòmetres i una velocitat de 320 km / h, se separarà l'escut frontal i s'encendrà el radar.

Als cinc minuts, a uns 1,2 quilòmetres de la superfície i a una velocitat de 240 km / h, es desprendrà del paracaigudes. Posteriorment s'activarà una hèlix d'ignició i seguirà caient fins l'aterratge, previst per a les 14.48 hores GMT, segons ha informat l'Agència Espacial Europea, que seguirà l'operació des de la seva seu central, situada a Darmstadt (Alemanya).

Un cop a la superfície de Mart, Schiaparelli podrà funcionar entre dos i vuit sols, nom com es coneix els dies marcians (un dia marcià és de 24 hores i 37 minuts).