Descobreixen per què alguns tumors d'estómac resisteixen el tractament

Un estudi de l'Idibell ha determinat que la pèrdua d'una molècula evita que la quimioteràpia sigui eficient

14.11.2016 | 08:10
La ciència fa un nou pas.

Un estudi internacional liderat pel doctor Manel Esteller ha permès determinar que la pèrdua d'una molècula, anomenada TP53TG1, fa que un 10% dels tumors colorectals i d'estómac siguin resistents al tractament amb quimioteràpia. L'estudi, desenvolupat per investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), ha estat publicat aquesta setmana per la revista científica Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), l'òrgan d'expressió de l'Acadèmia de Ciències dels Estats Units.

La investigació constata que un 10% dels tumors colorectals i d'estómac presenten la pèrdua d'una molècula denominada TP53TG1, que en les cèl·lules sanes té la funció de prevenir l'activació de la proteïna YBX1. «Sense la vigilància de TP53TG1, en aquests tumors gastrointestinals YBX1 s'encarrega d'anar al nucli de la cèl·lula i activar centenars d'oncogens que impediran la mort de les cèl·lules malignes que indueixen els fàrmacs antitumorals», ha explicat el doctor Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l'Idibell i Investigador ICREA.

La introducció de la quimioteràpia del càncer va suposar una revolució per al tractament d'aquesta malaltia en aquells casos en que la curació no és ja possible només amb la mera extirpació del tumor. La quimioteràpia s'ha demostrat efectiva en un ampli ventall de pacients, però un dels seus principals problemes és l'aparició de resistències contra el medicament antitumoral usat.

No obstant això, des de fa dècades se sap que existeixen tumors que presenten una resistència creuada contra diferents fàrmacs de quimioteràpia des del seu inici, quan encara no han estat tractats. L'espectre de resistències induïdes pel mecanisme descobert és extens i inclou fàrmacs usats en el tractament comú d'aquest tipus de càncers, com el 5-fluorouracil, l'oxiplatí o l'irinotecan, però també medicaments dirigits a dianes moleculars recents, com ara els inhibidors de cinases.

«Ens falta per estudiar si queda algun fàrmac que s'escapi a aquest mecanisme de quimioresistència múltiple i també explorar si tornar l'activitat de la molècula TP53TG1 significaria recobrar la sensibilitat d'aquests tumors als fàrmacs analitzats, cosa que representaria un benefici clínic per a aquests pacients», precisa el doctor Esteller.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

«Estiu 1993» opta a entrar a la carrera pels premis Oscar

L'Acadèmia de Cinema decideix avui quines són les tres pel·lícules finalistes per representar...

Daniel Craig tornarà a ser James Bond

L'actor confirma que donarà vida al famós agent secret, però que aquesta serà la seva última...

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema