El MNAC ha presentat un conjunt d'informes tècnics elaborats per diverses universitats i el CSIC sobre els quals sustenta la seva «oposició absoluta» a la devolució provisional de les pintures murals al monestir de Sixena, en considerar que hi ha «riscos extremadament alts».

El museu va entregar al jutjat d'Osca el passat dia 10 «un escrit d'oposició a la petició d'execució provisional de la sentència del jutjat de primera instància», va explicar ahir el director del MNAC, Pepe Serra, qui va expressar «l'oposició absoluta a la devolució provisional».

En aquell escrit d'oposició, la representació legal del museu ha traslladat a la jutgessa quins són «els riscos i les conseqüències d'una possible restitució provisional del conjunt pictòric, que per les seves característiques tècniques i els danys patits al llarg de la història presenta una fragilitat extrema i una gran sensibilitat davant qualsevol canvi en el seu entorn, de temperatura, humitat relativa o qualitat de l'aire, o possible tensió, vibració i moviment».

Tots els informes científics aportats pel museu, realitzats pel CSIC, les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, la Politècnica de Catalunya i l'oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, «desaconsellen una operació d'aquest calibre, que suposaria un perjudici irreparable» per a unes pintures de l'any 1200, devastades pel foc durant la guerra de 1936-1939.

Serra va assenyalar que «la sentència no és ferma i podria ser revocada i el trasllat que ara sol·licita el govern de l'Aragó és per tant provisional».