L'escriptor mexicà Jorge Miguel Cocom Pech va fer ahir una crida a la «dignitat» en recollir ahir a Guadalajara el Premi de Literatures Indígenes d'Amèrica 2016, i va dir que «les institucions culturals ja no han de seguir sent les vagabundes del sistema».

Cocom Pech va rebre el reconeixement en el marc de la Fira Internacional del Llibrede Guadalajara per una obra que «transmet la tradició oral ancestral» en la llengua maia peninsular, tal com va destacar el president del premi, Gabriel Pacheco Salvador. La directora adjunta de l'Institut Nacional de Llengües Indígenes, Abigail Uc Canché, va remarcar que l'escriptor tracta temes «universals».

Després de recollir el premi, que per quarta ocasió reconeix un escriptor de la regió per la seva conservació i difusió de les llengües originàries, Cocom Pech va pronunciar un discurs en el qual va defensar que «un home sense dignitat és un esclau». I si un perd la identitat, va afegir l'autor, «deixa de ser subjecte que condueix la seva destinació i es converteix en un objecte de caducitat immediata; això no hem de ser».

En un període en el qual el país «viu moments crucials, de definició», va opinar que «no és possible que es gasti més al pressupost de la Presidència de la República que en cultura», o que «institucions com l'Institut Nacional Electoral (INE) tingui un enorme pressupost, i per a cultura estiguem de captaires». Per això, va proposar que el pressupost de l'INE -institució que, segons va dir, «serveix als poderosos de torn, però no al ciutadà»- es redueixi un 10% i aquest percentatge es destini a la cultura.