L'escriptor Javier Cercas va rebre la nit de dimecres el guardó al Llibre Europeu de 2016 per la seva novel·la El impostor, premi que atorga el Parlament Europeu (PE).

Es tracta d'un reconeixement a les obres d'escriptors dels Estats membres que promouen «els valors europeus a través de la paraula escrita» i és concedit per un jurat de corresponsals de mitjans de comunicació de diversos països europeus.

Cercas, que va ser Premi Nacional de Narrativa 2010 d'Espanya per Anatomía de un instante, narra a El impostor, la història del sindicalista Enric Marco Batlle, conegut per haver falsificat informació per fer-se passar com a supervivent dels camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial.

En el lliurament de premis, celebrat a la seu de l'Eurocambra a Brussel·les, Cercas va agrair el premi al jurat i va assegurar que es tracta d'un reconeixement «molt important», precisament per venir d'Europa.

«Durant molts segles, Espanya ha estat un país aïllat, marcat per la falta de cultura i l'obscurantisme i obsessionat amb la idea d'un imperi. Avui, és un dels principals aliats d'Europa», va dir.

Celebrar la literatura

El president del PE, Martin Schulz, va participar a la cerimònia a través d'un missatge en vídeo, en el qual va instar els assistents a celebrar la literatura i l'esperit d'Europa i va reiterar el suport de l'Eurocambra al premi, que arriba a la desena edició.

En el mateix lliurament de premis, l'escriptor italià Erri di Lucca va recollir el guardó al llibre europeu en la categoria d'assaig per El més i el menys i el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va rebre una distinció especial per la seva obra Fraternitat.