En èpoques pretèrites les grans decisions es prenien a títol individual, però el grau de democratització de les societats feudals no deixa de resultar soprenent amb ulls d'avui.

El bisbe de Girona Dalmau de Mur, conjuntament amb el Capítol de la Catedral, va convocar el 1416 la que va ser la segona consulta per decidir si la gran obra de la Seu es continuava a tres naus, com era costum a l'època, o bé s'optava per la més arriscada però també més espectacular i trencadora nau única.

El pergamí de l'acta notarial que recull les opinions dels dotze prestigiosos mestres d'obra i pedrers consultats s'exposa per primera vegada a la demarcació gironina del Col·legi d'Arquitectes, en una mostra que s'inscriu en els actes del 600 aniversari de la nau gòtica.

Els dotze pedrers i mestres d'obra consultats van considerar, tots ells, que l'obra a una sola nau era tècnicament viable, però set es van decantar per continuar la Catedral amb tres naus i només cinc es van pronunciar a favor d'una sola volta. Entre els arguments hi trobem raons tècniques, però també raons estètiques.

Tot i que la majoria (set contra cinc) es van mostrar favorables a a les tres naus, Dalmau de Mur va decidir l'any següent reprendre les obres a una sola nau.

Així, el bisbe, armat d'arguments tècnics i estètics, va encarregar el 1417 a Antoni Canet el projecte de temple a una sola nau. L'agosarada decisió del bisbe va tenir en compte l'opinió final de Guillem Bofill, mestre major de la seu, amb qui va mantenir una consulta particular -que també consta al pergamí- abans de prendre la decisió definitiva.

Aquest pergamí és un dels valuosos documents conservats al ric arxiu Diocesà de Girona. Redactat en llatí, exposa les respostes dels dotze experts.

L'exposició 1416-1417. La Catedral de Girona, una o tres naus mostra el pergamí original protegit dins una vitrina i, en uns plafons amb lletra grossa i de fàcil lectura, ofereix la transcripció al català de les preguntes i respostes formulades als mestres d'obra.

El pergamí original s'ha batejat amb un títol explícit: 1416-1417 Segona consulta de mestres d'obra i decisió per continuar a una sola nau.

La mostra no ha deixat de banda el Llibre del notari Pere Despont de 1386-1387, conservat a l'Arxiu Històric de Girona, que conté informació sobre la primera consulta feta trenta anys abans, el 1386.

En aquella primera reunió, amb el bisbe Berenguer d'Anglesola, el projecte d'una nau ja havia sortit derrotat i les autoritats van continuar la construcció a tres naus. Però la guerra, les crítiques al projecte i altres problemes van alentir una obra que, finalment, trenta anys més tard, es tornaria a reconsiderar.

El bisbe Dalmau de Mur va decidir el 1417 fer la Catedral a una sola nau. Va ser una decisió individual, contrària a l'opció més democràtica d'aplicar el resultat de l'assemblea d'experts.

Aquella aposta permet avui a Girona tenir una catedral exepcional i admirada, i presumir de la volta gòtica més ampla del món en un edifici religiós.