La 24a Nit de Poetes de Girona tindrà per primera vegada actors professionals en un espectacle de tribut a Josep Palau i Fabre i iniciarà una gira comarcal per celebrar que l'any vinent arribarà a les noces d'argent.

La vetllada lírica se celebrarà el divendres 15 de setembre al Pati de les Magnòlies de l'edifici de la Generalitat a Girona, on es preveu una afluència d'unes 400 persones, i tindrà l'estructura habitual amb una primera part dedicada als Poetes d'Avui i una segona dedicada als Poetes de Sempre.

Els Poetes d'Avui seran: Carles Camps Mundó (Cervelló), Henar Galán (Figueres), Àngela Ribas (Sant Feliu de Guíxols) i Josep M. Fulquet (Barcelona) que segons va dir ahir a la presentació Lluís Lucero, coordinador d'aquesta primera part, «llegiran necessàriament un poema seu inèdit».

La primera part comptarà també amb la participació dels guanyadors dels Jocs Florals Escolars de Girona, amb Maria Prat (Institut Jaume Vicens Vives), Júlia Blancafort i Núria Sebastià (Escola Les Alzines).

El Poeta de Sempre serà per primera vegada una veu hebrea, Lehuda Amikhai (Würzburg, 1924 - Jerusalem, 2000), l'obra del qual es podrà escoltar en la seva llengua d'origen, l'hebreu, i en català.

Any Palau i Fabre

La segona part de la Nit de Poetes s'inclou a la programació de l'Any Palau i Fabre, que commemora el centenari del naixement del poeta, dramaturg, crític d'art, escriptor i gran expert en l'obra de Picasso, que té la seu de la fundació que duu el seu nom a Caldes d'Estrach.

L'actor i director Martí Peraferrer és el responsable d'un espectacle que inclourà dansa contemporània i que serà bàsicament un recital a càrrec dels actors professionals Jaume Muntané, Elisabet Carnicé i Glòria Vila, aquesta com a violinista.

Els actors llegiran poemes de Palau i Fabre que en alguns casos han estat extrets de la seva obra dramàtica, en una tria a càrrec de Lluís Lucero i Martí Peraferrer.

Peraferrer va explicar que serà un «espectacle visual, de llum, gest i estètica, per suggerir la sensualitat i fins i tot el sexe que hi ha en l'obra de Fabre».

A les portes del 25è aniversari, la Nit de Poetes iniciarà a partir de l'octubre i fins el setembre de 2018 una gira per les biblioteques de les comarques gironines que no necessàriament ha de posar en escena cap espectacle concret, ja que es cridarà a participar els poetes locals.

Així ho va explicar Dolors Reig, presidenta de l'associació Amics de la Unesco de Girona, al costat de Roser Balló, presidenta de l'associació Coordinadora Nit de Poetes, organitzadors d'una vetllada que demostra l'interès que desperta la poesia.