Les excavacions realitzades durant les dues darreres setmanes a Montsoriu han posat al descobert una part de les estructures medievals del pla superior del turó, a prop del gran fossat del castell.

Tot aquest pla superior, que va del nucli del castell a la torre de les Bruixes, està protegit per una doble muralla de prop de 130 metres de longitud per 15 metres d´amplada mitjana i que ocupa tota la part superior del turó.

Les excavacions s´han centrat en l´extrem sud de la fortificació, on s´ha previst continuar amb la recerca durant l´excavació programada del mes de setembre.

Els arqueòlegs creuen que la construcció d´aquesta estructura s´ha de situar en el context de la gran ampliació del castell al segle XIII i que va deixar configurat un gran recinte tancat que ocupava tota la part superior del turó de Montsoriu.

Un castell de prop de 650 metres de perímetre emmurallat que apareix en el relat del cronista reial Bernat Desclot, quan a finals del segle XIII narra l´atac del rei de França, Felip l´Ardit, i esmenta Montsoriu com un dels pocs castells que es manté en peus al servei del rei català i el defineix com un dels «bells e nobles del món».

25 anys de camp de treball

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va visitar ahir a la tarda el joves que participen el camp de treball internacional del castell de Montsoriu, el camp de treball més antic dels que es fa a Catalunya.

La consellera va comparar els treballs d´aquests 25 anys de recuperació d´un dels monuments més importants de Catalunya, amb el procés de recuperació del país, i va remarcar que la feina que es fa amb compromís i convenciment sempre acaba reeixint en els seus objectius.

Organitzat pel Consell de Joventut d´Arbúcies, el camp compta amb la direcció tècnica dels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny i el suport de l´Ajuntament d´Arbúcies, el Patronat del Castell de Montsoriu i el Consell Comarcal de la Selva.

En aquesta activitat, que està inscrita en el marc dels camps de treball de l´Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya, hi han passat més de 1.000 joves d´arreu del món.

El camp de treball finalitzarà dilluns. A la visita també hi va participar Marta Vilalta, Cec Poch, Agnès Fàbregas, Pere Garriga, Salvador Balliu i Raquel Reyner.