L'escriptor Javier Cercas, molt arrelat a la ciutat de Girona, va afirmar ahir en una entrevista que Europa està repetint els mateixos errors que la van portar a la Segona Guerra Mundial, però «per sort» no acabarà «tan malament com llavors, perquè aquesta vegada hi ha una diferència important, que és la Unió Europea».

Cercas, que es troba a Arequipa, la ciutat natal de l'escriptor peruà Mario Vargas Llosa, per participar a l'Hay Festival, va considerar que és «evident» la similitud del populisme sorgit en l'actualitat amb l'aparegut en els anys 30 després de la gran crisi.

«La crisi monumental de 2008 ha generat l'aparició de líders carismàtics i solucions miraculoses, a més de la tornada dels nacionalismes i de la política èpica i sentimental, davant de la política democràtica i pragmàtica», va precisar. «Per fortuna no acabarem tan malament com llavors. Hi ha una diferència molt important que la gent menysprea sovint perquè la considera una cosa sense importància, que és la UE.

Sense la UE, això ja hagués acabat molt malament. No tinc el menor dubte», va afegir. La Unió Europea «és el projecte polític més ambiciós del segle XXI, l'única utopia raonable que hem inventat els europeus, però no ens l'acabem de creure», va opinar l'escriptor extremeny.

«En ser d'esquerres, soc antinacionalista i internacionalista, i vull la dissolució dels actuals estats europeus actuals per formar un estat federal europeu. Aquesta és la meva ambició», va declarar. Cercas va defensar que un únic estat europeu «no és en absolut impossible ara mateix» però va considerar necessari «crear una fe, una confiança en la unitat política i en la diversitat cultural», doncs va reconèixer que la gent veu el projecte europeista amb desconfiança, ja que «mai s'ha fet res similar». Casos com els del Brexit en el Regne Unit i el de Catalunya a Espanya són, segons Cercas, «moviments l'origen principal dels quals és la crisi econòmica i que posen en perill un ideal que encara és fràgil».

L'autor va comentar que tots els països tenen problemes amb el seu passat, «sobretot amb el passat que forma part del present, del que hi ha memòria i hi ha testimonis, sense el qual el present queda mutilat». «Per a aquests problemes no hi ha una resposta única, però per a mi consisteix que aquest passat no es pot enterrar, perquè si no, torna a sortir. Cal afrontar-ho amb la major complexitat, coratge i honestedat», va apuntar Cercas.

En el cas d'Espanya, per a Cercas la Guerra Civil és l'inici del seu present «perquè encara existeixen testimonis i memòria» i, com a escriptor, se sent en l'obligació d'«impugnar el relat del poder», com fa en el seu últim llibre, titulat El monarca en las sombras (Random House). «El meu llibre és un intent d'eixamplar el present fins a arribar a aquest passat. Cal afrontar-ho, saber que existeix i entendre-ho per no repetir els errors», va dir Cercas sobre la novel·la en la qual rescata la vida del seu besoncle Manuel Mena, combatent falangista en la guerra civil espanyola. «El que faig és afrontar el pitjor del meu passat personal i col·lectiu, que és el franquisme i la guerra, a través de l'adhesió de la meva família a una causa equivocada, simbolitzada en la figura d'un nen de 17 anys entusiasta del falangisme que mor en la batalla de l'Ebre», va comentar.