Les notes disperses inèdites de Josep Pla el mostren com un «catalanista granític»

L'escriptor de Palafrugell es mostra molt crític amb el règim franquista en escrits ja del 1959

22.11.2017 | 11:06

El membre de la Càtedra Josep Pla de la UdG Francesc Montero va presentar ahir el llibre Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses, que recopila textos inèdits de l'escriptor empordanès que el mostren com un «catalanista granític».

Com ja va informar Diari de Girona en la seva edició de diumenge, es tracta d'escrits, de les dècades de 1950 i 1960, que havien quedat al calaix i que no s'havien publicat en el dotzè volum de l'obra completa, Notes disperses, alguns d'ells amb voluntat, no obstant això, d'arribar al lector, mentre que d'altres estaven en «altres estadis d'elaboració».

El director de la càtedra, Xavier Pla, va precisar que «hi ha dos elements ideològics que val la pena subratllar, ja que es tracta d'un Pla radicalment catalanista, no nacionalista, molt influït per Jaume Vicens Vives, amb una visió extremadament crítica del règim franquista, del que diu que és abjecte en un escrit de 1959».

Es tracta d'escrits que el propi Pla sabia que probablement no passaria la censura.

En aquests textos, que ara publica en català i castellà Destino, l'autor de Palafrugell arriba a plasmar negre sobre blanc: «Espanya, que amb l'estabilització i la llibertat econòmica sembla haver reduït al mínim –almenys des d'un punt de vista exterior– els aparatosos fets de l'estraperlo, és un pantà de merda d'enormes dimensions», en el que «les autoritats no són més que els inspectors del manteniment estable de la merda», es pot llegir escrit del puny i lletra de Josep Pla.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema